BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je razočarana izostankom reagovanja stranih partnera Srbije na dogadjaje na Kosovu i da od EU očekuje pritisak na Prištinu da sprovede Briselski sporazum.

“Srbija neće odustati od svojih nacionalnih interesa, ali sve je teže očuvati mir i stabilnost”, kazala je za Radio-televiziju Srbije Ana Brnabić, nakon višesatnog razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o raznim temama.

Ona je kazala da Vučića “nikad do sada nije videla toliko razočaranog” stavom stranih partnera Srbije.

“Situacija je teška. Sve ono što se dešavalo u poslednje vreme i poslednjih nekoliko dana svojevrsni je presedan”, kazala je ona.

Rekla je da je i ona zabrinuta i razočarana “reakcijom ili nedostatkom reakcije naših partnera”.

“Nisam ni čula nikakvu osudu, a očekivala sam svakako oštru osudu. Mi smo imali težak dan u ponedeljak”, kazala je Ana Branbić o hapšenju direktora vladine Kancelarije za Kosovo Marka Djurića ; u Kosovskoj Mitrovici i proterivanju s Kosova.

Po njenim rečima, Priština je imala “apsolutnu podršku svojih partnera”.

Upitana da li zna šta novo o hapšenju Djurića, Brnabić je kazala da “ima saznanja” i da je “naivno misliti da Priština bilo šta može uraditi bez podrške nekog od svojih najjačih partnera”.

“Mislim da svi znamo ko su jaki partneri Prištine, svi znamo zašto do dan danas nije implementiran Briselski sporazum”, kazala je ona.

Istakla je da kao predsednica Vlade od EU “apsolutno očekuje da napravi pritisak da se Briselski sporazum implementira”.

“Nećemo odustati od pune implementacije, nastavićemo da insistiramo. Predsednik Republike vodi razgovore i sa EU i SAD oko toga šta dalje možemo da očekujemo na Kosovu i Metohiji”, kazala je premijerka.

Upitana o učešću Srbije na majskom samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, ukoliko Kosovo bude učestovalo kao država, Ana Brnabić je kazala da “ne postoji bilo kakva priča o tome da Kosovo može bilo gde da nastupa kao država, zato što nije država”.

“Na samitu u Sofiji Kosovo ne može da nastupa kao država. Evropska komisija je statusno neutralna. Pet važnih članica EU nisu i neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, tako da nema razgovora o tome da li će Kosovo tamo biti kao država”, kazala je Ana Brnabić.

U ponedeljak je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marko Djurić jer je, kako je obrazloženo, nelegalno ušao na Kosovo. Posle hapšenja Djurić je saslušan kod prekršajnog sudije u Prištini i proteran s Kosova. Potom su članovi Srpske liste odlučili da napuste Vladu Kosova, a srpski političari najavili samostalno osnivanje Zajednice srpskih opština, ukoliko Priština ne počne njeno formiranje do 20. aprila.

 

(Beta)