Novi Pazar – Muslimani u Sandžaku i Srbiji od danas nisu više sami, poručeno je večeras na svečanosti u Novom Pazaru koju je, povodom obilježavanja 150 godina Islamske zajednice Srbije (IZS), organizirao Rijaset Islamske zajednice Srbije. 
 

Na skupu u sportskoj hali “Pendik”, pored velikog broja građana, imama i velikodostojnika IZ-e prisustvovao je izaslanik predsjednika Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbasa, Remzi Bircan. 

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović je u obraćanju rekao da je njegova poruka danas za život muslimanima Sandžaka da nikada ne budu sami i da ih nikada ne bude strah. 

“Na svijetu ne postoji tvrđi insan nego što je Sandžaklija. Za strah ne znamo jer smo oguglali od svih zbivanja oko nas. Ali s obzirom da Boga volimo, s obzirom da su nam srca velika, uvijek smo patili što smo sami. Od danas mi nismo sami”, poručio je Nasufović, dodavši da su danas prisutni ljudi iz Mekke i Medine (Saudijske Arabije), Republike Turske i Crne Gore. 
Podsjetivši da je danas dan rođenja Poslanika Muhammeda i Dan grada Novog Pazara, velikodostojnik IZS-e je istakao da u Novom Pazaru ezan nije prestao da se uči 557 godina. 

Predstavnik Uprave za vjerske poslove (Diyaneta) Republike Turske Remzi Bircan je, prenoseći selame od predsjednika Diyaneta Ali Erbasa, uz poruku da muslimani kao pravi vjernici budu braća i jedinstveni. 
Izrazivši da osjeća veliko zadovoljstvo i radost što danas boravi u Novom Pazaru i Sandžaku, gdje su vijekovima u toleranciji živjele Osmanlije, Bircan uputio čestitke povodom 150. godišnice Islamske zajednice Srbije. 
U svojoj poruci je podvukao da muslimani pored zaštite svog identiteta treba da poštuju i državu u kojoj žive. 
Skupu su se obratili predsjednik istanbulske općine Bayrampasa Atila Aydiner i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Suljeman Ugljanin.
Na svečanosti je održan i koncert izvođača duhovne muzike, Hamdi Ozera iz Turske i Šabana Burhana iz Sarajeva. 
Među brojnim gostima bili su predstavnici dipomatskog kora Saudijske Arabije i Republike Turske, predstavnici IZ-e Crne Gore, predsjednici općina Novi Pazar, Sjenica, Tutin i Rožaje, javne ličnosti i gosti iz zemalja regije. 

Islamska zajednica Srbije ove godine obilježava 150. godišnjicu postojanja. Zvanično, od 1868. godine u Srbiji je dozvoljeno ispoljavanje islama.

(radiosarajevo)