MOSKVA/VAŠINGTON – Dok Rusija tvrdi da je došla u posed američke krstareće rakete “tomahavk”, SAD te navode odbacuju kao “apsurdne”.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Rusija došla do raketa “tomahavk” i da će ih proučiti kako bi poboljšala svoje sopstvene sisteme naoružanja.

Nacelnik glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije general-pukovnik Sergej Rudskoj rekao je da su krstareća raketa “tomahavk”, koja nije eksplodirala, i još jedna raketa velike preciznosti, koja se ispaljuje iz vazduha, a koje su SAD i njihovi saveznici koristili tokom vazdušnih napada na Siriju 14. aprila, dopremljeni u Moskvu, navodi američka televizija “Si-En-Bi-Si” (CNBC).

On je rekao na brifingu za novinare da ruski vojni stručnjaci već proučavaju te rakete.

“Neke od raketa nisu uspele da stignu do određenih meta, očigledno zbog tehničkih kvarova, koji su doveli do rizika od uništenja civilnih objekata i civilnih žrtava. Njih dve, krstareća raketa “tomahavk” i visoko precizna raketa koja se ispaljuje iz vazduha, donete su u Moskvu”, rekao je Rudskoj.

S druge strane, iz američkog Ministarstva odbrane te tvrdnje Moskve odbacuju kao “apsurdne”.

Portparol Pentagona Erik Pahon rekao je za CNBC da su ruske tvrdnje pokušaj skretanja pažnje sa savezništva Rusije sa režimom sirijskog predsednika Bašara al Asada.

“Ovo je još jedna primer ruske kampanje širenja dezinformacija kako bi se skrenula pažnja s njihovog moralnog saučesništva sa zverstvima Asadovog režima i pokolja civila u zapadnoj Siriji”, rekao je on.

Pahon je dodao da su tvrdnje Moskve “u vezi sa izborom naših ciljeva su apsurdne, kao i ostatak izveštaja agencije Tas s”.

On kaže da SAD, kada je reč o tome da su se rakete “tomahavk” našle u rukama Rusije, nisu videle nikakav dokaz, osim izjava koje su date za ruske državne medije.

“Ovo je verovatno još jedna dimna zavesa propagande kako bi se odvratili (ljudi) od stvarnog problema – ubistva nevinih civila, koje je počnio ubilački režim, podstaknut podrškom Rusije”, rekao je portparol Pentagona.

Prema tvrdnjama kompanije “Rejtion” (Raytheon), koja proizvodi rakete “tomahavk”, reč je o modernim i moćnim raketama, koje mogu satima da kruže, odmah promene kurs po komandi i usklikaju fotografiju mete namenjenu kontrolorima preko pola sveta, pre nego što izvrše udar visoke preciznosti.

“Rejtion” navodi da rakete “tomahavk” mogu da se lansiraju sa broda ili podmornice, sa udaljenosti veće od 1.600 kilometara, i da ulete u jako a

zaštićeni vazdušni prostor kako bi izvršile precizne udare na mete, uz minimalnu kolateralnu štetu.

SAD i savezničke vojske upotrebile su rakete “tomahavk” više od 2.000 puta u borbi, a testirale njihov let 500 puta.

U aprilu 2017. godine, sa američkih razarača ispaljeno je 59 krstarećih raketa “tomahavk” na sirijsku vazduhoplovnu bazu, dodaje Rejtion.

Pentagon je potvrdio da je koristio rakete “tomahavk” 14. APRILA, kada su SAD, zajedno sa saveznicima, izvršile vazdušne napade na Siriju u znak odmazde zbog navodno hemijskog napada u toj zemlji, za koji SAD krive sirijsku vladu

CNBC navodi da je neizvesno šta će Rusija saznati iz proučavanja raketa “tomahavk” imajući u vidu da se nedavno hvalila da je i sama razvila najsavremenije rakete.

(Foto:wikipedia)