NOVI SAD – Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović ocenio je danas da odnos gradske vlasti u Kragujevcu prema Radio televiziji Kragujevac (RTK) predstavlja “čist kriminal”, jer ta vlast daje “ogromne količine novca gradjana tom mediju u okviru šireg političkog dogovora”.

“Neko će morati da odgovara za protivzakonito trošenje novca gradjana za ovu medijsku kuću ako ikada ovo bude normalna zemlja. Naravno, pored kriminala, u pitanju je i jeftina politička instrumentalizacija ovog, nekada uglednog, medija čiji je program sada predmet sprdnje medju medijskim profesionalcima”, ocenio je Sejdinović za Glas Šumadije.

Po njegovim rečima, Srpska napredna stranka koja vlada u Kragujevcu, daje “ogromne količine novca” RTK s planom da “tu medijsku kuću zadrži u svojim rukama”.

On je dodao da postoji i bojazan da će “podržavljenje RTK” biti omogućeno novom Medijskom strategijom Srbije.

“Upozoravali smo, kao novinarska i medijska udruženja, da bi ponovno podržavljenje RTK moglo biti i trajno rešenje, i to jeste jedno od mogućih scenarija. Nije isključeno da će novom Medijskom strategijom i izmenama zakona ponovo biti omogućeno lokalnim samoupravama da osnivaju javna preduzeća za javno informisanje, pa će se sadašnje stanje samo ozakoniti”, upozorio je on uz ocenu da će to biti protivno interesu gradjana.

Po njegovim rečima, Medijska strategija može doneti i mogućnost da novi zakonski okvir predvidi “regionalne medijske javne servise”, dok nije jasno ko bi bili njihovi osnivači.

Sejdinović je dodao da se govori i o mogućem trećem rešenju – da će sistem regionalnih javnih medijskih servisa biti rešen po principu javno-privatnog partnerstva što će “u prevodu značiti da gradjani plaćaju, a stranački tajkun Bata Gašić uredjuje”.

Ocenio je da je svako od pomenutih rešenja “protivno interesu gradjana, jer će državni novac biti nekontrolisano trošen za reklamiranje vlasti i napade na političke protivnike, a ne za sadržaje u javnom interesu”.

“Bezakonje, primitivizam i diletantizam su tri reči koje zapravo najbolje opisuju našu medijsku stvarnost, a Kragujevac je, nažalost, sjajan primer za to”, rekao je Sejdinović.