Naslovna srbija Beograd Srbija do septembra potpisuje Memorandum sa Alibabom

Srbija do septembra potpisuje Memorandum sa Alibabom

BEOGRAD – Kineski gigant “Alibaba” veoma je zainteresovan za ulazak na srpsko tržište, a do septembra će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa tom korporacijom potpisati Memorandum o saradnji u oblasti turizma i onlajn plaćanja.

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, Tatjane Matić, kaže da bi taj Memorandum omogućio izradu srpskog turističkog paviljona na “Alibabinoj” onlajn platformi za promociju turizma u Kini – “Fliggy”, promociju Srbije kao turističke destinacije i njenih turističkih ponuda, kao i uvođenje plaćanja putem “ali peja” za kineske turiste u Srbiji.

Sa tom kineskom korporacijom, koja je najviše zainteresovana za saradnju u oblasti turzima s obzirom da je Srbija ukinula vize za kineske državljane, pregovara se, navodi Matić, i o otvaranju distributivnog centra u Srbiji, a koji zavisi od izgradnje železničke pruge “Beograd-Budimpešta”.

“Mi smo zainteresovani i za otvaranje distributivnog centra u Srbiji. S druge strane, Alibabi je bitan razvoj naše infrastrukture, pre svega rokovi u kojima će biti okončana izgradnja pruge Beograd-Budimpešta i to je, trenutno, ključno kada je u pitanju proces pregovora za otvaranje distributivnog centra”, objasnila je Matić.

Ona kaže da je namera da Memorandum sa Alibabom bude jedinstven i da obuhvati sve segmente, ali da je moguće da će u ovoj prvoj fazi biti potpisan memoranduma koji bi se fokusirao na platformu “Fliggy”, promotivnu kampanju Srbije i na dostupnost “ali pej” platforme za kineske turiste u Srbiji.

Takav model saradnje, ističe ona, “Alibaba” je ostvarila sa Finskom, što je, kako je navela, dovelo do povećanja kineskih turista u toj nordijskoj zemlji za 300 odsto.

“Imajući u vidu da mi imamo prednost zbog ukidanja viznog režima, verujemo da bi sličan model saradnje doveo do porasta broja kineskih turista, a uvođenje platforme ”ali pej” omogućio da oni više troše i da to donese više novca našem budžetu”, rekla je Matić.

Na pitanje zašto se na potpisivanje memoranduma toliko čeka, Matić odgovara da je “Alibaba” ogromna korporacija, te da svaki njihov nastup na novom tržištu mora biti dobro pripremljen, kao i da se moraju sagledati sve prednosti i troškovi koje jedno takvo ulaganje donosi.

“Alibaba je velika korporacija i pregovori sa njima oduzimaju dosta vremena. Bitno je da postoji velika zainteresovanost ”Alibaba” grupe za ulazak na srpsko tržište i oni vide veliku šansu kada je u pitanju plasiranje Srbije kao turističke destinacije u Kini, a za njih je zanimljiva i regionalna truristička ponuda koju Srbija razvija sa susedima”, zaključila je Matić.

Exit mobile version