BEOGRAD -Suđenje Darku Šariću i ostalim optuženim za šverc kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu odloženo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu za 4. jun.

Do odlaganja je došlo na molbu Šarićevog branioca Gorana Jovandića kojeg mu je nedavno sud postavio po službenoj dužnosti, pošto je Šarić otkazao punomoćje svim svojim izabranim advokatima.

Jovandić je tražio vreme kako bi se upoznao sa predmetom i pripremio za odbranu.

Šarić se protivio odlaganju tvrdeći da mu advokat ne treba, ali je u njegovom slučaju odbrana uz advokata obavezna po zakonu.

Šarić, koji je optužen za organizovanje šverca ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, otkazao je 3. aprila na suđenju, nakon odluke kojom je odbijen kao neosnovan njegov zahtev za izuzeće predsednika sudskog veća Siniše Petrovića, zbog navodne pristrasnosti.

Šarić je pojasnio da punomoćje braniocima ne otkazuje jer je nezadovoljan njihovim radom već zato što je „revoltiran potezima” predsednika sudskog veća.

Šarić tražio izuzeće sudije Petrovića izrevoltiran, što je njegovo veće odbilo zahteve odbrane da se iz dokaza izuzmu presretnuti telefonski razgovori i zapisnici o pretresanju prostorija optuženih.

U ovom slučaju, pored Šarića optuženo je još 24 okrivljena od kojih su njih osmorica u bekstvu.

Šarićevoj grupi se ponavlja suđenje po jedinstvenoj optužnici spojenoj od ranijih šest optužnica, kojom se terete za šverc više od 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Prvu prvostepenu presudu kojom je Šarić bio osuđen na 20 godina zatvora, a ostali na višegodišnje zatvorske kazne ukinuo je Apelacioni sud prošle godine i naložio ponavljanje suđenja.

Šarić se predao srpskim vlastima 18. marta 2014. godine od kada se nalazi u pritvoru.

Pre toga je od početka postupka u oktobru 2009. godine, bio u bekstvu.

Prema optužnici, članovi Šarićeve organizovane kriminalne grupe međusobno su komunicirali preko SMS poruka i šifrovanih telefonskih brojeva, mada su im policija i domaće i strane tajne službe ušle u trag, pa je prvo hapšenje ove grupe usledilo u Urugvaju 15. oktobra 2009. godine i istovremeno u Srbiji u akciji „Balkanski ratnik”.

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove.

Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra.

(Kraj) mlj/bt