PRIŠTINA – Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da su Priština i političko rukovodstvo Kosova za razliku od Beograda uvek bili spremni za politički sporazum kojim bi se okončalo više od veka dugo političko i istorijsko neprijateljstvo Srbije i Kosova.

“U svim medjunarodnim procesima koji su težili rešavanju kosovskog pitanja, Priština je bila spremna na sporazum sa Srbijom. Prošlo je 20 punih godina od rata za oslobodjenje, 19 godina od Mirovne konferencije u Rambujeu, 10 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova, sedam godina od početka razgovora u Briselu, a odnosi Kosova i Srbije još nisu politički završeni”, kazao je Tači.

Tači je na konferenciji “Scenariji Velikog finala Kosova i Srbije”, koju je organizovao institut RIDEA, uz podršku norveške ambasade, rekao da je u rešavanju odnosa Srbije i Kosova izgubljeno desetine godina i da to nije krivica i odgovornost Kosova.

On je ocenio da je izgubljeno mnogo dobrih prilika, kako je rekao, u nedostatku političke volje rukovodstva Srbije da okončaju politička i istorijska neprijateljstva Kosova i Srbije, starija od jednog veka”.

“Bili smo spremni na veliki istorijski sporazum sa Srbijom i u teškim ratnim godinama, i u godinama mira i izgradnji demokratije na Kosovu, i u godinama kada smo postali država”, rekao je Tači.

Na političkoj sceni i u kosovskom društvu i dalje postoji široka saglasnost da treba završiti nedovršen posao u odnosima sa Srbijom i da treba postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa dve države.

“Zaključivanje dijaloga sa Srbijom pravno obavezujućim sporazumom je od nacionalnog interesa. U ovom procesu treba da budemo ujedinjeni da zaključimo ovo teško i tragično istorijsko poglavlje i da otvorimo put Kosovu da postane jednaka država sa svim ostalim državama u UN, EU, u NATO Paktu i bilo gde drugde”, kazao je on.

Tači je rekao da je fundamentalno pitanje koje se postavlja – da li će Srbija biti spremna na takav sporazum, i ukoliko da, onda koji će kompromis tražiti od Kosova.

“Smatramo da je Kosovo napravilo sve bolne kompromise do sada kroz Sveobuhvatni plana Martija Ahtisarija. Na kraju, verujemo da bi EU i SAD zajedno trebalo da budu garanti, ne samo u postizanju već i sprovodjenju tog velikog sporazuma, uz konkretne vremenske rokove i sa medjunarodnim mehanizmima potvrdjivanja njegovog sprovodjenja”, rekao je Tači.

Tači je naveo da se zna šta Kosovo želi kao i to da više ne može da se odlaže niti da se odugovlači zaključivanje razgovora sa Srbijom i Briselu.

Dodao je i da je svestan svih političkih i bezbednosnih rizika u finalizaciji tog procesa.

“Ovo će biti veoma težak proces. Ali, on nema alternativu. I najveći mogući rizik, najveća moguća pretnja, jeste da ne ispunimo naše obaveze na polju potpune normalizacije odnosa sa Srbijom”, rekao je kosovski predsednik.

(Beta)