NOVI PAZAR – U novopazarskim zdravstvenim ustanovama već nekoliko dana vlada nestašica MMR vakcina protiv morbila, zaušaka i rubeola pa se u jeku epidemije malih boginja ne vrši vakcinacija dece, objavio je danas radio Sto plus.Informaciju koju su tom radiju preneli roditelji dece, potvrdio je i direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić koji je rekao da je do nestašice došlo zbog povećane potrošnje.

“Prethodne godine smo trošili dnevno po pet ili šest doza MMR vakcine, a ove 20-30. Ne raspolažem svim informacijama, ali verujem da smo na osnovu podataka o potrošnji iz prošle godine trebovali odredjen broj vakcina za ovu. Očigledno taj broj nije dovoljan da zadovolji sadašnje potrebe”, kazao je Spahić.

On je dodao da je gradski Zavod za javno zdravlje obavestio nadležne institucije o nastalom problemu i da veruje da će u narednih par dana u Novi Pazar stići kontingent MMR vakcina.

Roditelji dece rekli su radiju Sto plus da nedostaju i vakcine protiv hepatitisa B zbog čega su im u Dečjem dispanzeru rekli da decu dovedu za desetak dana ili telefonom provere da li ima tih vakcina.

“Koliko ja znam, nedostaju nam samo MMR, a ne i vakcine protiv hepatitisa B”, rekao je Spahić.

Po podacima Zavoda za javno zdravlje, na teritoriji Novog Pazara i Tutina od morbila je obolelo 347 osoba, dok je obuhvat MMR vakcinom dostigao 86 odsto.

Od komplikacija prouzrokovanih malim boginjama preminuli su žena iz Novog Pazara i muškarac iz Tutina.