Ubistva Miloša Šakovića (31) i Radivoja Jovanovića (42), koja su se dogodila usred dana u samom centru Podgorice 31. marta potreslo je ceo ovaj grad. Nakon ovog ubistva usledile su smene u vrhu crnogorske policije, koju sada trese novi skandal – snimci sa sigurnosnih kamera okolnih kafića pored ubistva snimile su smenjenog šefa jednog policijskog odeljenja Miodraga Bulatovića kako posmatra dvostruko ubistvo, a potom mirno odlazi u drugi lokal.

Bulatović, suspendovani šef policijskog Odeljenja za prikrivene islednike u Sektoru kriminalistike policije, koji je prethodno, do 2015. godine, bio šef budvanske policije, sedeo je upravo u bašti restorana “Firma” u koji je ubica ušetao naoružan i zapucao. Nakon što je pucnjava završena Bulatović je odšetao do lokala udaljenog oko 200 metara od restorana “Forum” i seo u njega, pišu crnogorske “Vijesti”.

Do ovog podatka došli su specijalni tužioci, koji su u istrazi dvostrukog ubistva pregledali snimke nadzornih kamera gotovo svih objekata u centru Glavnog grada.

– Na snimku iz hotela Hemera, koji je izuzet u istrazi, vidi se da Bulatović neposredno nakon ubistva dolazi i ostaje da sedi u tom lokalu – rekao je “Vijestima” sagovornik iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Foto: Foto: Vijesti, Savo Prelević / Promo

Bulatović, njegov kolega Dragan Jovićević i dvojica agenata Agencije za nacionalnu bezbednost sedeli su 31. marta oko podne u prepunoj bašti restorana “Forum”, kada je oko podne Podgoričanin Marko Jovanović prišao stolu za kojim je sedio Miloš Šaković (31) pucao u njega i slučajnu žrtvu Radivoja Jovanovića (42), koji je sedeo sa devojkom za susednim stolom.

Izvor “Vijesti” iz istrage rekao je da Bulatović, ni Jovićević, koji je u “Forumu” sedeo sa maloletnim detetom, nisu pokušali da spreče krivično delo, ali ni da nakon ubistava obezbede lice mesta.

– Čak ni nakon što je Jovanović prvi put pucao, njih dvojica nisu reagovali na način kako to propisuje Zakon o unutrašnjim poslovima. Nisu izgovorili čak ni “stoj policija”, nisu potrčali za naoružanim ubicom koji je jurio Šakovića, niti su probali da ga prate kada je hramljući odšetao posle dvostrukog ubistva. Nijedan od njih nije obezbedio lice mesta da ljudi koji su bežali ne uništavaju tragove. Nisu upozorili osoblje lokala da ne smeu dirati ništa sa terase i da ne gaze po mestu zločina – rekao je sagovornik iz SDT-a.

Foto: Foto: Vijesti, Savo Prelević / Promo

Bulatović je pet dana nakon ubistva smenjen sa funkcije. Oni su inače istakli da su bili na “izvesnoj udaljenosti od mesta izvršenja teškog ubistva”, ali i da su bili van dužnosti, nenaoružani, u civilu i sa maloletnim detetom.

– Čim su primetili da je izvršeno krivično delo, ovi policijski službenici su preduzeli određene mere i radnje – saopštili su tada. Nisu precizirali šta su konkretno uradili. Prema saznanjima “Vijesti”, Bulatović je, dok je odlazio ka Hemeri, pozvao kolege i prijavio ubistvo.

Ubistvo usred dana

Šaković i Radivoje Jovanović ubijeni su 31. marta oko podne u strogom centru Podgorice. Šaković (31) je primetio da mu prilazi ubica, pa je gurnuo kafanski sto za kojim je sedeo kako bi pokušao da zaštiti svoju i suprugu svog kuma i njenu bebu. Pre toga, sa stolice je oborio kuma koji je sedeo naspram njega.

Prvi hici koje je ispalio Šakovićev ubica pogodili su i usmrtili Jovanovića. Šaković je krenuo da beži, a nekoliko muškaraca potrčalo je za egzekutorom koji ga je jurio i u trku pucao ka njemu.

Foto: Foto: Vijesti, Savo Prelević / Promo

Stigao ga je kod prodavnice satova i u njegove grudi ispalio nekoliko hitaca.

Sa pištoljem u jednoj i torbicom u drugoj ruci ubica je nakon toga odšetao ka Ulici Miljana Vukova, a potom Ulicom Balšića gde je skrenuo između zgrada i na parkingu bacio pištolj, kačket i torbicu.

Dva dana kasnije policija je saopštila da je Šakovića i Jovanovića ubio Marko Jovanović (42), koji je još u bekstvu.

Uhapšeni su osumnjičeni da su mu pomagali u pripremi i bekstvu nakon ubistva – Predrag i Janko Vukadinović i Kristina Brnović. Za pomoć kriminalnoj grupi osumnjičen je i osuđenik Dragoljub Ćetković, a pre nekoliko dana i Lidija Bulatović uhapšena je zbog sumnje da je deo te kriminalne grupe. Svi uhapšeni navodno su bliski Alanu Kožaru, kojeg policija označava vođom jednog od barskih klanova.

Policija još utvrđuje ko je nalogodavac ubistva Šakovića, koji je, prema njihovim podacima bio blizak članovima kavačkog kriminalnog klana.

Policajci uvek dužni da štite mir

Prema Zakonu o unutrašnjim poslova i Kodeksu policije, iako nisu bili na dužnosti, Bulatović i Jovićević su morali da reaguju.

“Policijski službenik u svim prilikama čuva ugled policijske službe, svoj ugled, poštuje dobre običaje i sledi etička načela u doslednom sprovođenju zakona. Služeći građanima, izlaže se i opasnosti po život – član je 4 Kodeksa policije.

Zakon o unutrašnjim poslovima, članom 12a, propisuje da je policijski službenik dužan da i kada nije na dužnosti, samoinicijativno pruža pomoć svakom ko se nalazi u opasnosti, sprečava ili suzbija radnje koje mogu da naruše javni red i mir ili da ugroze život, integritet i imovinu zajednice i Ustavom utvrđeni poredak.

(blic)