PRIŠTINA – Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da se danas u 14 časova održi vanredna sednica parlamenta na kojoj će se razmotriti situacija nastala pritvaranjem i deportacijom šest turskih državljana u Tursku, koji su bili zaposlenih u obrazovnim institucijama.Poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (DSK), Samoopredeljenja i Grupe nezavisnih poslanika (koji su napustili Samoopredeljenje) podneli su juče zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine Kosova povodom hapšenja i deportacije šest turskih državljana.

U zahtevu se ocenjuje da je tim aktom došlo do gaženja Ustava i kosovskih zakona.

Socijaldemokratska inicijativa je zatražila parlamentarnu istragu o tom slučaju, pošto smatraju da je to minimum onoga što hitno treba uraditi kako bi se utvrdila odgovornost svih koji su uključeni u taj slučaj.

I kosovski ombudsman je po službenoj dužnosti odlučio da istraži detalje koji su doveli do pritvaranja i deportacije turskih državljana.

Potpredsednik Skupštine Kosova Džavit Haljiti je novinarima posle sednice predsedništva izjavio da je ustavna obaveza da se nakon prikupljenih 40 potpisa održi rasprava u Skupštini Kosova.

U četvrtak je po nalogu Kosovske obaveštajne agencije, Policija Kosova pritvorila i odmah avionom turske obaveštajne službe deportovala šest prosvetnih radnika koji su radili u obrazovnim institucijama i koje turske vlasti optužuju za terorizam.

(Beta)