BEOGRAD – Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da će vojni helikopteri iz Rusije stići u Srbiju krajem ove ili početkom sledeće godine.

Vulin je 3. aprila u Moskvi rekao da je sa ruskim kolegom Sergejom Šojguom započeo razgovore o nabavci novog naoružanja od Ruske Federacije – četiri “mi – 17” transportna helikoptera i četiri “mi – 35” borbena helikoptera.

Ministar odbrane je za TV Prvu rekao i da će se u narednim danima završiti “određeni tehnički detalji” i potpisivanje ugovora sa Belorusijom o nabavci novih “migova 29”.

Kako je naveo, posle toga će moći da govori preciznije o tome šta će konkretno srpska vojska nabaviti iz Belorusije i o kom stepenu modernizacije letelica se govori.

Vulin je na TV Prva govorio i o situaciji povodom Kosova i Metohije i najavljenoj “destodnevnoj diplomatskoj ofanzivi Aleksandra Vucica”.

“Reč predsednika Srbije se sada pažljivo sluša, mnogo se zna o tome šta misli Vučić. Nisam upoznat sa detaljima njegovih razgovora sa zvaničnikom SAD Metjuom Palmerom, ali mi je rečeno da su razgovori bili ozbiljni”, rekao je Vulin.

Vulin je istakao da je važno što “na čelu Srbije više nisu ljudi koji će da rade sve što se traži od njih, već čovek koji može da definiše interese Srbije i da se za njih zalaže”.

“Mi smo ZSO već ispregovarali, imamo Briselski sporazum i o tome ne može ponovo da se pregovara. Oni beže od toga jer je predviđeno da ZSO ne ide u prilog kosovskoj nezavisnosti”, kaže Vulin.