Priština – Lider opozicione stranke Vetevendosje, Albin Kurti, predstavio je u ponedjeljak svoj plan o dijalogu sa Srbijom. On očekuje, da će Kosovo i Srbija ući u završnu fazu dijaloga , koji bi trebalo zaključiti sa pravno obavezujućim sporazumom.

Kurti, koji je predstavio svoju platformu o dijalogu pod nazivom “Plan 4 + 1”, rekao je, da je neophodna nova faza dijaloga sa Srbijom kako bi se napravila opšta procena dijaloga od 2011-2017.

“Kosovo i Srbija su postigle 33 sporazuma tokom šestogodišnjeg dijaloga. Većina sporazuma nikada nije sprovedena “, rekao je Kurti koji je optužio Srbiju zbog opstrukcije Kosova u njenom članstvu u međunarodnim organizacijama, blokiranje energetskog sporazuma i zadržavanju zatvorenog mosta u Mitrovici koja deli sever u etničke linije.
Pored toga Kurti je zatražio pokretanje unutrašnjeg dijaloga sa institucijama i građanima.

“Potrebna je debata u parlamentu pre dijaloga sa Srbijom u vezi sa principima i agendom, ciljevima i formatom budućeg dijaloga”, rekao je Kurti, rekavši da je dijalog do sada diktirala pre svega Srbija.

Lider opozicije Kurti rekao je da Kosovo treba da pokrene i dijalog sa Evropskom unijom u vezi sa prirodom, sastavom i ciljem dijaloga sa Srbijom.
“Dijalog se više ne može nastaviti sa” kreativnim nejasnoćama “, rekao je Kurti.