Beograd – Viši sud u Beogradu oslobodio je Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja optužbi za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića u Beogradu.

Optužbi su oslobođeni i Marko Miljković i Mirko Kojić kojima se sudilo u odsustvu jer je u bekstvu.

Sud je Belivuku i Miljkoviću ukinuo pritvor u kojem su više od godinu dana i oni će u toku popodneva biti pušteni na slobodu.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Vlastimir Milošević ubijen je na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta u januaru prošle godine.

Tužilaštvo smatra da je motiv ubistva Miloševića bio sukob Belivuka i Miloševića oko poslova obezbeđenja.

Inače, Belivuk, Miljković i Kojić prvo su bili osumnjičeni za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu, ali je toku istrage kvalifikacija dela promenjena, pa se terete kao pomagači, a ne izvršioci.

Belivuk, koji je u medijima poznat i kao Velja Navolja, uhapšen je 4. februara 2017, a Miljković 4. maja.

Osim toga, Belivuk je u septembru 2016. godine na osnovu sporazuma sa tužilaštvom o priznanju krivice, osuđen na godinu dana kućnog zatvora, zbog prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan Miloša Vazure, kada su incident zabeležile sigurnosne kamere kluba.

Međutim, izvršenje te kazne, prema kojoj ne bi mogao da napušta stan bez odobrenja suda, još nije bilo otpočelo u vreme Miloševićevog ubistva.

Belivuk je bio jedan od najbližih prijatelja ubijenog vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi.

Stanković je likvidiran u oktobru 2016. godine u blizini Okružnog zatvora nakon što je s Belivukom završio trening u teretani.

(B92)