BEOGRAD – Kineska kompanija “Čajna enerdži fond komiti” (CEFC), koja je jedan od glavnih donatora organizacije CIRSD čiji je osnivač Vuk Jeremić, pomenuta je u sudskim dokumentima u okviru korupcionaške afere u kojoj su uhapšeni bliski saradnici Jeremićeve organizacije, piše današnji Blic.

Kako se navodi, “Čajna enerdži” je od osnivanja CIRSD-a do danas, jedan od glavnih donatora te organizacije, a pojedini mediji su preneli da je prema podacima Poreske uprave, od 2013. do 2017. godine, na račun privrednog subjekta “Vuk Jeremić PR Agencija za konsalting” iz Beograda, ona uplatila 1,3 miliona dolara.

Blic piše da mediji u SAD i Kini prenose da se taj kineski konglomerat po prvi put identifikuje u sudskim dokumentima otkako su uhapšeni bliski saradnici CIRSD-a, Patrik Ho i Šeik Tidijan Gadio.

Do sada se govorilo da je Ho nudio mito afričkim zvaničnicima u zamenu za privilegije u energetskom sektoru, a navodilo se da je to činio u ime ili za korist “velike neimenovane kompanije sa sedištem u Šangaju”.

“Čajna enerdži” je spomenuta u jednom od dokumenata koje je tužilaštvo dostavilo kao dokaz za sud u Njujorku.

Pokazalo se da je firma ponudila dva miliona američkih dolara donacija predsedniku Čada Idrisu Debiju kako bi pomogla siromašnima i pokazala svoju “iskrenu posvećenost” zemlji.

Prema nezvaničnim saznanjima “Blica”, CEFC je dva puta godišnje uplaćivala novac na račun CIRSD-a.

A prema rečima, kako navodi list, dobro obaveštenog izvora, poslednja očekivana uplata nije legla i to je prva posledica hapšenja čelnika CEFC.

Ovo nije jedini donator, ali jeste među najvećima, a takođe se u pitanje dovodi i šteta po ugled CIRSD-a koji se godinama pažljivo gradio, piše list.