PODGORICA – Deo crnogorske opozicije najavljuje prekid bojkota i ulazak u parlament, u čijem radu ne učestvuje od oktobarskih izbora 2016.

Nosilac liste Građanski savez za promjene na podgoričkim izborima, Ivan Vujović kazao je da je bojkot parlamenta obesmišljen, navodeći da očekuje da se SDP vrati u parlament.

Vujović je poručio da rezultati koalicije SDP i Demos u Podgorici nisu zadovoljavajući.

“Ono što je važnije od same činjenice prekida bojkota ili bojkota je potreba da se na neki način uspostavi dijalog. Imali smo na Cetinju slične stvari, mislim da institucije ne rade na pravi način i to je problem svih nas”, ocenio je Vujović gostujući u emisiji Replika na RTCG.

I u Demosu smatraju da bojkot parlamenta nema istu snagu kao na početku, pa kažu da će ga uskoro i prekinuti, ne precizirajući kada bi se to moglo desiti.

“Mi o tome razmišljamo i analiziramo u jednom dužem periodu ali smo pred odlukom da se Demos uskoro vrati u parlament”, kazao je Javnom servsiu predsednik Demosa Miodrag Lekić.

Građanski savez za promjene (SDP-Demos) nije uspeo da pređe cenzus na podgoričkim izborima jer su osvojili 2,9 procenata glasova.

Demokrate, URA i SNP tvrde da neće u parlament.

Poslanici Demokratske Crne Gore neće se vraćati u parlament, saopšteno je iz te partije.

“Za Demokrate data riječ je ravna zakonu. Nema povratka u parlament, sve dok se ne ispune zahtjevi opozicije u vezi sa stvaranjem uslova za iole fer, slobodne i poštene izbore u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Lider SNP-a Vladimir Joković smatra da je moguće da su izborni rezultati rezultat našeg i nedelovanje cele opozicije u Skupštini, ali ističe da o prekidu bojkota ne razmišljaju

“SNP u ovom trenutku ne razmišlja o prekidu bojkota jer je situacija u SNP oko formiranja kluba i poslanika vrlo specifična”, kazo je Joković za RTCG.

U opoziciji nemaju jedinstven da li su rezultati lokalnih izbora u 11 opština razlog za povratak pojedih partija u parlament.

“Jasno je da im je politički rejting u padu i ovo vide kao šansu za podizanje sopstvenog rejtinga”, kaže Mileta Radovanić iz GP URA, navodeće da neće davati legitimitet Skupštini.

 

Izvor: Tanjug/Foto: Reuters-S.Vasiljević