BEOGRAD – Na Kosovu se vodi akcija koja za cilj ima da optuži Srbe za navodno silovanje 20.000 Albanki na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine, izjavio je za današnji “Srpski telegraf” ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

“Na Kosovu se vodi akcija koju je smislila jedna lobi grupa, odnosno marketinška agencija. Oni hoće da iskoriste činjenicu da se u svetu dosta vodi borba protiv nasilja nad ženama, protiv silovanja, a naročito silovanja i nasilja za vreme ratnih konflikata. Za to sada na Kosovu već postoje navodni spiskovi i peticije da je 20.000 žena prijavilo da je silovano za vreme 1999. na Kosovu”, kaže Dačić.

Kako bi sve delovalo uverljivije, lobisti su targetirali trojicu poznatih pripadnika tadašnjih vojnih jedinica, Milorada Ulemeka Legiju, Nebojšu Pavkovića i Gorana Radosavljevića Gurija, navodi list.

Upravo iz tog razloga, dodaje Dačić,sada na svakoj sednici Saveta bezbednosti kosovska ambasadorka Flora Čitaku govori o tome, “a Srbiju je nekako sramota da lažemo, a čak i da pominjemo stvarne žrtve”.

“Očigledno nismo shvatili kako funkcioniše novi svetski poredak”, konstatuje šef srpske diplomatije.