BANJALUKA – Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je srpska nacionalna ideja ovog veka jedinstvo RS i Srbije i da se on ne boji to da kaže.

Dodik je na otvaranju sedme Medjunarodne konferencije o Jasenovcu rekao da se “ne sme oklevati da se kaže da je jedna od stvari koje treba da ostvarimo državno jedinstvo RS i Srbije”.

“Koliko god se to nekome ne svidjalo ili nekoga vredjalo, to je srpska nacionalna ideja ovog veka, ne ove ili sljedeće godine. Mnogima se na ovo diže kosa na glavi, ali mi na to imamo istorijsko pravo”, naglasio je on.

Navodeći da bi voleo da se to ostvari da i da uspe, Dodik je rekao da se to možda neće desiti za njegovog života, ali da veruje da će se desiti u nekom kasnijem periodu.

U Banjaluci je danas otvorena dvodnevna Medjunarodna konferencija o Jasenovcu, čiji su organizatori Udruženje ?ˆasenovac – Donja Gradina i Medjunarodna komisija za utvrdjivanje istine o ?ˆasenovcu.

Na društvenim mrežama pojavile su se optužbe na Dodikov račun, koji je u sinoćnoj emisiji RTRS-a “Ukrštenica”, komentarišući odlazak hrvatskog člana Predsedništva BiH u Blajburg, rekao da “svako ima pravo da se pokloni svojim žrtvama”.

“I ja idem na mesta gde su stradali Srbi”, kazao je Dodik.

Pojedinci su ocenili da je na taj način Dodik izjednačio Blajburg i Jasenovac.

 

(Beta)