Koalicija “Za 21. vijek” saopštila je da je nekoliko desetina aktivista Demokratske partije socijalista, predvođenih Erom Škrijeljom, napalo njihove aktiviste i kandidate za odbornike. U DPS-u odgovaraju da su pripadnici koalicije Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA, predvođeni Lukom Rakčevićem, provocirali i vrijeđali aktiviste DPS-a.

“Kandidati za odbornike Luka Rakčević, Lazar Prelević, Zoran Mikić i Janko Krstović su, zajedno sa drugim aktivistima, otkrili i snimali punkt DPS, u kome su aktivisti te partije kupovali lične karte. Tom prilikom, pojavilo se nekoliko automobila i džipova sa zatamnjenim staklima i bez registracija, iz kojih je izašlo nekoliko desetina aktivista DPS koji su prvo započeli verbalni, a zatim i fizički obračun sa kandidatima za odbornike koalicije Za 21. vijek”, tvrde u Koaliciji.

Kažu da je više aktivista koalicije “Za 21. vijek” povrijeđeno.

“Prelević se nakon napada uputio u Urgentni centar na šivenje zadobijenih rana, drugim aktivistima su zadati brojni udarci pesnicama u dijelu glave, dok je jednom od njih otuđen mobilni telefon, kojim je snimao početak incidenta”, navode u Koaliciji.

 

U DPS-u, pak, ističu da su, po već ustaljenoj praksi, kakvu primjenjuju u svakoj opštini pred izbore i tokom izbornog dana, pripadnici Demokrata i URA maltretirali ljude snimanjem mobilnim telefonima iz automobila, dobacivanjem i vrijeđanjem.

“Nešto ranije pripadnici koalicije Za 21. vijek su snimali građane dronom, uz obrazloženje da traže štabove DPS-a. Slične provokacije zabilježene su i u ostalim opštinama. Pozivamo sve učesnike u izbornom procesu da se uzdrže ovakvih od provokacija i da dopuste građanima da iskoriste svoje glasačko pravo”, zaključuju u DPS-u.

URA, Građanski savez za promjene i Demokrate osudili incident na Koniku

U Građanskom pokretu Ujedinjena reformska akcija ocjenjuju da je DPS danas sa Konika poslao poruku o kakvoj je kriminalnoj organizaciji riječ.

“Udarili su na mladost, na ono najpoštenije i najčistije što postoji u jednom društvu. Udarili su na ljude koji jedino što žele jeste da ova zemlja krene naprijed, da ne prisustvujemo više scenama u kojima svaki izborni dan prolazi na ovakav varavarski i necivilizovan način”, poručuju iz GP URA.

U Građanskom savezu za promjene navode da najoštrije osuđuju ponašanje kriminalnih struktura vlasti u obesmišljavanju izbornog procesa.

“Pozivamo tužilaštvo da odmah reaguje i da vinovnike teškog napada na opozicione aktiviste na Koniku privedu pravdi, posebno pošto se radi o istim licima koja su poznata kao “kerberi” svakog izbornog procesa”, poručili su.

Demokrate naglašavaju da je DPS gorenavedeno saopštenje objavio samo zato što su dobili informaciju da gube ove izbore.

“Ne postoji veće vrijeđanje od onog koje DPS sprovodi nad građanima, a nakon naših objavljenih video snimaka i fotografija kojima se nedvosmisleno pokazuje da su ljudi iz njihovih kriminalne organizacije fizički nasrnuli na naše funkcionere i kandidate za odbornike. Najveći njihov problem je što ih se ne plašimo, što se nikada nećemo povući i što ćemo ih politički nokautirati”, kazali su iz Demokratske Crne Gore.

Poručuju tužilaštvu da odmah sasluša funkcionere DPS-a i da ovaj zločin ne smije proći nekažnjeno.

„A najveća kazna će ih stići večeras poslije 20 sati. Srećne ti rane, Lazare, cijeniće te čojska i sojska Crna Gora“, zaključuju Demokrate.

 

Izvor: CdM