Naslovna EXTRA Erdogan pozvao muslimanske zemlje na jedinstvo naspram Izraela

Erdogan pozvao muslimanske zemlje na jedinstvo naspram Izraela

ISTANBUL – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas muslimanske zemlje na jedinstvo naspram Izraela tokom velikog propalestinskog skupa u Istanbulu i pred samit muslimanskih vodja u tom gradu.

Obraćajući se hiljadama demonstranata okupljenih u Istanbulu da pokažu podršku Palestincima Erdogan je rekao da je muslimanski svet “pao na testu Jerusalima” pošto nije uspeo da spreči preseljenje američke ambasade u taj grad iz Tel Aviva.

“Prestupi koji su počinjeni u Jerusalimu i u Palestini objašnjavaju se podelama i razmiricama izmedju samih muslimana. Treba da se žrtvujemo da branimo naša sveta mesta. Ako bi se ujedinili Izrael ne bi mogao da nastavi s svojim prestupima”, rekao je Erdogan.

Posle skupa Erdogan je predsedavao samitu vodja muslimanskih zemalja okupljenih u Organizaciji islamske saradnje (ICO). Oni su pozvani na sastanak u Istanbulu da bi osudili Izrael posle smrti gotovo 60 Palestinaca u pojasu Gaze u ponedeljak tokom protesta protiv premeštanja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Turski premijer Binali Jildirim sa svoje strane optužio je Izrael da imitira “Hitlera i Musolinija”.

Palestinski premijer Rami Hamdalah koji u Istanbulu prisustvuje samitu Organizacije islamske saradnje, takodje se obratio okupljenima. On je optužio američku administraciju da pokušava da podstakne verski sukob u regionu premeštanjem ambasade u Jerusalim.

Ministri spoljnih poslova zemalja OIC-a okupili su se pre podne u Istanbulu da pripreme finalnu deklaraciju koju treba da usvoje vodje na kraju samita.

U nacrtu deklaracije poziva se da se pruži medjunarodna zaštita palestinskom narodu i osudjuju kriminalne radnje izraelskih snaga protiv nenaoružanih civla u pojasu Gaze, saznaje agencija Frans pres od učesnika.

U tekstu se optužuje i američka administracija da ohrabruje izraelske zločine i da štiti Izrale i osudjuje premeštanje američke ambasade u Jerusalim, naveo je isti izvor.

 

Izvor: Beta-AFP
Exit mobile version