BEOGRAD – Košarkaši Fenerbahčea prvi su finalisti fajnal-fora Evrolige, pošto su danas u Beogradu pobedili Želgiris sa 76:67 (19:13, 20:20, 15:17, 22:17).

Ekipu Željka Obradovića je do pobede vodio Bobi Dikson sa 19 poena, tri poena manje je ubacio Luidji Datome, Kostas Slukas je dodao 14, a Bred Vonamejker devet poena.

Nekadašnji košarkaš Partizana Jan Veseli utakmicu je završio sa osam poena, Nikola Kalinić je postigao dva, dok se Marko Gudurić nije upisao u strelce.

Na drugoj stani istakao se Kevin Pangos sa 16 poena, a najbolje ga je pratio Brendon Dejvis sa 12.

U drugom polufinalu od 21.00 igraju Real Madrid i moskovski CSKA.

Branilac trofeja je mnogo bolje počeo meč, poveo je sa 7:1, dok su košarkaši Žalgirisa redjali promašej za promašajem. Litvanska ekipa je na početku meča šutirala 0/7, a prvi koš iz igre postigla je tek u šestom minutu meča.

Žalgiris je nakon toga koliko-toliko uspeo da se pribere, ali je Fenerbahče na prvi odmor otišao sa prednošću 19:13.

Ekipa Želja Obradovića je odličnom odbranom održavala prednost, da bi sredinom druge deonice posle dva sjajna zakucavanja Veselog stigla i do dvocifrene prednosti – 32:20.

Žalgiris je u finišu poluvremena zaigrao malo bolje, pronašao je rupe u odbrani Fenerbahčea i poenima Dejvisa prišla na minus šest – 37:31. Na poluvreme se otišlo s prednošću 39:33 za Fenerbahče.

Litvanska ekipa je u uvodnim minutima treće deonice prišla na minus četiri, ali je Fenerbahče odgovorio serijom 11:2 za najveću prednost na utakmici – 50:37. Kada je izgledalo da će turska ekipa prelomiti meč usledila je sjajna serija Žalgirisa koju je završio Pangos trojkom – 50:48.

Dikson je prekinuo seriju Žalgirisa, a potom je i “zatvorio” četvrtinu za 54:50.

Glasnom podrškom svojih navijača branilac trofeja je na početku poslednje deonice ponovo stekao dvocifrenu prednost, koju najveće iznenadjenje ove sezone u Evroligi nije uspeo da sustigne.

Fenerbahče je tako napravio korak ka odbrani trofeja, a Željko Obradović ka svojoj 10. tituli.

Uoči utakmice u Beogradskoj areni priredjena je svečana ceremonija otvaranja fajnal-fora Evrolige na kojoj su svoj performans uz video efekte imali plesači, ali i bubnjari.

Beogradska arena je već pola sata pre utakmice bila ispunjena, uglavnom navijačima Fenerbahčea, a tokom prve četvrtine gotovo 90 odsto hale bile bilo je ispunjeno pristalicama istanbulskog tima.

Izvor: Beta