PODGORICA- Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić izjavio je danas da je kriminalna organizacija koja je planirala nasilnu smenu vlasti u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. godine, želela da isti scenario primeni i u Srbiji.

“Ova kriminalna organizacija stvorena je ne samo zbog Crne Gore nego i zbog drugih područja i jasno je da je pripremana slična situacija i u Srbiji. Ono što se pripremalo tadašnjem crnogorskom premijeru (Milu Djukanoviću), planirano je i u Srbiji”, rekao je Katnić u Višem sudu u Podgorici, na nastavku sudjenja grupi od 14 crnogorskih, srpskih i ruskih državljana.

Oni su optuženi da su pripremali i učestvovali u pripremi zavere na dan parlamentarnih izbora, sa ciljem nasilne smene vlasti, proglašenja izborne pobede opozicionog Demokratskog Fronta (DF) i likvidacije Djukanovića.

Ovo je organizovani kriminal i mi to prikazujemo ovde, danas, rekao je Katnić i dodao da on ne brani Vučića, već da ga spašava.

Na današnjem sudjenju čitane su poruke koje je putem mobilnog telefona slao penzionisani general Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, uključujući poruke koje je poslao na broj označen kao “Vučić novi broj”.

“Predsedniče, znam da ste u velikom poslu i ne bih da smetam. Pitam vas u vezi sa poslom u Moskvi”, navodi se u poruci Dikića.

On u poruci traži da ga pošalju da radi u Rusiji ili Republici Srpskoj, jer je trebalo da radi u Sloveniji.

Dikić je rekao da ta poruka nema veze sa postupkom već da se odnosila na njegov “poslovni angažman”.

“Veliki ste čovek i to ste opet dokazali, ne dozvolite nepravdu prema nemoćnima… čekam poziv”, druga je Dikićeva poruka upućena kontaktu “Vučić novi broj”.

Na sudjenju je pročitana i poruka koju je Dikić poslao osobi označenoj u njegovom telefonu kao srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

“Ministre, hvala što ste me uvažili i pozvali na Dan policije, nisam Vam prilazio jer je bila gužva i ne bih da smetam. Bolje sam i ako mogu nešto da pomognem, na raspolaganju sam”, navodi se u Dikićevoj poruci Stefanoviću.

Povodom te poruke, Dikić je kazao da je sa Stefanovićem “održavao kontakt i posle penzionisanja”, i da se tada “osećao bolje i tražio nešto da radi, kako bih mogao da pomogne”.

U jednoj od poruka Dikić govori Vučiću i o svom lečenju.

Na sudjenju je pročitana i komunikacija Dikića sa osobom pod imenom Vuk Jovanović.

“Aleksandar Vučić je najveći špijun… da li vam je jasno da mu je cilj da uništi Srbiju? Svi u odbranu demokratije”, naveo je Dikić u jednoj od poruka.

 

(Beta)