Novi Pazar – U Novom Pazaru jutros je uhapšen T.N. 28 godina u velikoj akciji koju su na teritoriji Srbije sproveli pripadnici SBPOK-a i agenti BIA.

Kako saznaje Indeksonline.rs kriminalna grupa, koju je činilo 11 osoba sa teritorije Novog Pazara, Kraljeva i Kruševca od 2016 do 2018 godine, falsifikovala je lična dokumenta Srbije kao i država evropske unije.

Prema našim saznanjima, oni su se bavili pripremom i štampanjem ovih dokumenata a fotografije lica bi dobijali direktno od naručioca. Izrađivali su fasifikovana dokumenta svih vrsta a najviše pasoše, saobraćajne dozvole i lične karte.

Prema našim saznanjima iz tih kriminalnih radnji zaradili su oko 17 miliona dinara.
Zanimljivo, da iz Policijske uprave u Novom Pazaru nije bilo nikakvih informacija o ovom hapšenju niti se moglo saznati bilo šta o toku ove akcije.

Jedanaest osoba je uhapšeno zbog sumnje da su kao članovi organizovane kriminalne grupe izrađivali falsifikovana dokumenta Srbije i zemalja EU i tako ostvarili protivpravnu imovinsku korist od 16.702.560 dinara, saopšteno je iz MUP.

Kako se navodi, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanje isprave uhapšeni su S.M. (1973), A.M. (1998), A.M. (1973), V.T. (1973) i D.D. (1965) iz Kraljeva, R.G. (1954) i K.V. (1969) iz Beograda, R.Z. (1959), A.N. (1986) i K.S. (1968) iz Kruševca i N.T. (1990) iz Novog Pazara.

Sumnja se da je S.M. u periodu od 2016. do 2018. godine organizovao kriminalnu grupu, čiji su članovi imali tačno utvrđene uloge i zadatke u izradi različitih falsifikovanih ličnih i drugih dokumenata Srbije i država Evropske unije, čime su osumnjičeni naručiocima stvorili uslove za izvršenje krivičnih dela.

Osumnjičeni S.M. tereti se da je organizovao izradu i štampanje falsifikovanih dokumenata u iznajmljenim stanovima širom Srbije tako što je na računarima obavljao pripremu i štampanje visokokvalitetnih falsifikovanih dokumenata koja su se u mnogim državama mogla koristiti kao originalna.

Iz MUP-a navode da se sumnja da su članovi grupe, nakon što su dobijali fotografije i podatke od naručioca dokumenata, na uređajima visoke rezolucije, obavljali skeniranje, obradu i izrađivali vozačke i saobraćajne dozvole, lične karte, pasoše i druga dokumenta.

Postoje osnovi sumnje da je kriminalna grupa imala razgranatu mrežu distribucije i naručilaca dokumenata širom Evropske unije.

U hapšenju su učestvovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) i Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.