NOVI PAZAR – Narodni poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Enis Imamović ocenio je večeras u Novom Pazaru da je autonomija Sandžaka najbolji mehanizam za ekonomski, politički i biološki opstanak Bošnjaka.

Imamović je na tribini “Autonomija – formula opstanka”, koju je organizovala ta partija, rekao da su Bošnjaci evropski, autohtoni narod koji neguje suživot i toleranciju.

“Sandžak je klasični primer prekogranične regije, tako da smatramo da je model Južnog Tirola najprihvatljiviji za nas, jer smo slični po broju i strukturi stanovnika.To predlažemo u dobroj nameri, da tako pomognemo i Srbiji i Crnoj Gori”, rekao je on.

Imamović ;je istakao da će prilikom prve promene Ustava Srbije tražiti da se definiše status autonomne pokrajine Sandžak i da se Bošnjacima vrati status naroda.

Predsednica Vojvodjanskog kluba Branislava Kostić smatra da gradjani Sandžaka imaju legalno i legitimno pravo da se bore za nivo autonomije za koji smatraju da im odgovara.

“Autonomija koja nije zacrtana u Ustavu je problematična, jer se promenom vlasti u zemlji menjaju osnovni elementi te autonomije. Autonimja u Vojvodini danas ima kozmetički oblik, zato se mi zalažemo za federalizaciju Srbije, koja će biti ustavom definisana, sa jasnim statusom, nadležnostima, zakonodavnom, sudskom i izvršnom vlašću”, rekla je Kostićeva.

Politički analitičar iz Prištine Azem Vlasi rekao je na ovoj tribini da Srbija treba da izvuče pouku da se ne isplati nikome gaziti prava, jer se to vraća kao bumerang.

“Danas živimo u svetu u kome koncept klasičnih država postaje prevazidjen. Regionalizam i politika uvažavanja specifičnosti odredjenih sredina, naroda, kultura mora se uvažavati ako država želi da bude stabilna”, ocenio je Vlasi.

On je preporučio Bošnjacima da iskoriste dobre odnose predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, koji bi mogao da im pomogne u dobijanju autonomije.

(Beta)