BEOGRAD – Inicijativa mladih za ljudska prava održala je danas protest protiv najavljivanog skupa Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima, sa kojeg su zatražili da se Vojislavu Šešelju oduzme poslanički mandat.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Marko Milosavljević kazao je da današnji protest nije organiuzovan samo zbog skupa radikala u Hrtkovcima, koji se, prema njegovim rečima, na neki način ipak odigrao, u Jarku.

“Ovo je i podsećanje na torturu celog društva, kojoj smo poslednjih 20 dana svedoci, ali naročito na pripadnike hrvatske zajednice u Sremu, kao i na 6. maj 1992. godine kada je Šešelj pozvao na progon”, rekao je Milosavljević.

On smatra da je država trebalo da iskoristi sve mehanizme protiv toga, jer, kaže, Šešelj je ipak mogao da pokaže da je prisutan i da i dalje ima određenu političku snagu.

Dodao je da ukoliko neko, u ovom slučaju Šešelj, širi govor mržnje i ponavlja da će ponoviti zločin, zaslužuje više nego što je država uradila

Država se, smatra, postavila kao neutralni arbitar, koji je svako političko mišljenje posmatrao kao ekstrem, pa je zabranjeno okupljanje i onima koji su hteli da se suprotstave Šešelju.

(Tanjug)