JERUSALIM – Izrael je danas započeo izgradnju pomorskog zida, prvog u svetu, prema pojasu Gaze, kako bi sprečio terorističke napade sa te palestinske teritorije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Očekuje se da će izgradnja zida biti završena do kraja ove godine ali se ne pominje koliko staje.

Imaće tri nivoa, jedan ispod vode, a potom sloj armiranog betona, dok će bodljikava žica biti na vrhu, navode izraelski mediji.

Ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je da će zbog te pomorske barijere strateška sposobnost Hamasa koji vlada pojasom Gaze biti još više oslabljena.

“Danas smo počeli postavljanje pomorske barijere, jedine takve vrste u svetu, koja će blokirati mogućnost ubacivanja iz Gaze u Izrael preko (Sredozemnog) mora”, naveo je Liberman u sapštenju, ocenivši da je to još jedan korak unazad za Hamas.

Donošenju odluke o izgradnji barijere doprineo je napad izveden za vreme rata u pojasu Gaze 2014. godine, kada su četiri pomorska komandosa, pripadnika islamskog ekstremističkog Hamasa, doplivala u blizinu kibuca Zikim na jugu Izraela.

Oni su bili naoružani automatskim puškama, granatama i eksplozivom kojima su napali izraelski tenk. Ubijeni su 40 minuta nakon što su se ubacili u Izrael u kombinovanom napadu sa mora, kopna i vazduha. Izgradnja pomorskog zida je samo dodatak radovima započetim 2016. godine na izgradji masivne barijere duž kopnene granice s pojasom Gaze.

Gradi se 60 kilometara zida, a završetak se očekuje do kraja sledeće godine.

Zid se sastoji od podzemnog sistema zaštite desetinama metara ispod nivoa zemlje (vojska nije obelodanila dubinu) i nadzemne metalne ograde opremljene senzorima.

Taj projekat će stajati više od 830 miliona dolara, kako se očekuje.

Vojska je predložila izgradnju tog zida takodje posle rata 2014. koji je trajao 50 dana.

Hamas koji u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela je izgradio mrežu tunela da pošalje svoje borce na izraelsku teritoriju, kao i da se kreću širom pojasa Gaze.

U ratu je izraelska vojska uništila 14 tunela koji su ulazili u Izrael i još 18 unutrašnjih.

Od kako je počela izgradnja kopnene barijere vojska je uništila još nekoliko podzemnih tunela koji su vodili u Izrael.

 

Izvor: Beta