JERUSALIM – Izraelske vazduhoplovne snage su prve u svetu izvele napade borbenim avionima F-35 stelt, izjavio je danas general major Amikam Norkin, komandant tih snaga.

“Eskadrila F-35 postala je operativna eskadrila. Mi smo izveli dva napada na Bliskom istoku sa F-35, prvi smo u svetu koji su to učinili”, rekao je on, obraćajući se stranim komandantima vazduhoplovnih snaga na konferenciji u Hercliji kraj Tel Aviva, preneli su izraelski mediji.

Norkin je pokazao fotografije tih borbenih aviona na kojima se vidi kako nadleću Bejrut, objasnivši da nisu korišćeni u poslednjim napadu u Siriji, ali jesu u prethodna dva.

Osvrćući se na napad na Izrael 10. maja iz Sirije, on je rekao da su Snage Al-Kuds iranske Revolucionarne garde ispalile 32 rakete na izraelsku teritoriju, a ne 20, kako je ranije rečeno.

To je izazvalo oštar izraelski odgovor.

Izraelski komandant je takodje kazao da su sirijski sistemi za protiv-vazdušnu odbranu ispalili više od 100 raketa na izraelske avione dok su napadali iranske mete u Siriji u znak odmazde.

Iranske snage stacionirane u Siriji napale su izraelske vojne baze na Golanskoj visoravni, izazvavši jedan od najjačih izraelskih napada na tu susednu zemlju od početka gradjanskog rata u njoj 2011. godine.

Izraelska vojska je najpre saopštila da je ispaljeno 20 raketa i da ni jedna nije pogodila izraelsku teritoriju, jer je četiri presretnuo odbrambeni protivvazdušni sistem “Gvozdena kupola”, a druge su pale na sirijsku teritoriju.

Taj napad je prvi napad iranskih snaga na Izrael iz Sirije gde se one bore na strani sirijskog predsednika Bašara el Asada zajedno sa šiitskim milicijama i ruskim vojnicima.

Izrael je u znak odmazde napao više od 50 iranskih meta, a vojni portparol Ronen Manelis ga je opisao kao “jednu od najvećih operacija izraelskih vazduhoplovnih snaga u poslednjoj deceniji”.

On je naveo da su uz desetine meta iranskih Snaga Al-Kuds izraelski avioni napali takodje logistička uporišta, vojni logor i obaveštajne punktove.

Dvadeset troje ljudi je ubijeno u tim napadima, sudeći po podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Norkin je rekao da su iranske snage uspostavile bazu T-4, 250 kilometara od Izrael i iz te baze pokušale da napadnu Izrael koristeći dron pre nekoliko meseci.

Nakon tog incidenta izraelska vojska je primetila da nastavljaju da gomilaju oruže u toj bazi, pa ju je napala tokom prethodnog meseca.

“U poslednjim nedeljama shvatili smo da je Iran poslao dugometne rakete u Siriji, uključujući(BM-27) Uragan lansirne rampe koje smo napali severno od Damaskaâ??, rekao je on.

Uz to je naveo da izraelski protiv-vazdušmi odbrambeni sistemi “Erou”, “Gvozdena kupola” i Davidova praćka imalu 85 odsto uspeha u presretanju raketa.

 

Izvor: Beta