KIJEV – Svi svetski mediji objavili su vest o ubistvu ruskog novinara Arkadija Babčenka, oštrog kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina, a dan kasnije pojavio se živ i zdrav na pres konferenciji, na kojoj je rečeno da su njegovu smrt lažirale ukrajinske sigurnosne službe kako bi sprečile zaveru koja je za cilj imala njegovo ubistvo.

Kijev je u utorak objavio da je Babčenko ubijen nedaleko od svog stana u prestonici Ukrajine.

Ukrajina je odmah za njegovu smrt optužila Rusiju, a iz Kremlja su poručili da je njegova smrt posledica nesigurnog okruženja u kom rade novinari u Ukrajini.

Misteriju kako se to Babčenko onda u sredu pojavio na televiziji brzo je pojasnio šef ukrajinske službe (SBU) Vasilij Gricak.

On je pojasnio da su Babčenkovo ubistvo lažirali u pokušaju da osujete ruski plan za njegovo ubistvo, dodavši kako je operacija lažiranja Babčenkove smrti planirana puna dva meseca.

SBU je na Tviteru objavila kako su se na operaciju lažiranja smrti ruskog novinara odlučili da bi prikupili dokaze o “terorističkim aktivnostima” ruskih službi na teritoriji Ukrajine.

Babčenko se na konferenciji za medije izvinio svojoj supruzi i svima onima koji su verovali da je zaista ubijen, dodavši kako je apsolutna tajnovitost bila ključna za uspeh cele operacije.

“Želim da se izvinim zbog onoga što ste prošli, jer sam lično pokopao puno prijatelja i kolega i znam da je mučan osećaj sahraniti prijatelje. Želim da se izvinim i svojoj supruzi zbog pakla kroz koji je prošla u ova dva dana. Olečka, žao mi je, ali ovde nije bilo drugih opcija”, rekao je Babčenko.

Na kraju se zahvalio ukrajinskim bezbednosnim službama jer su mu, kako je rekao, spasile život.

Index.hr dalje piše ko je zapravo Arkadij Babčenko – da je Moskvu napustio prošle godine u strahu za život, otišao da živi u Češku i Izrael i na kraju u Kijev, gde je radio za krimsku televiziju ATR.

Babčenko je poslednjih godina intenzivno kritikovao ruske ratove u Ukrajini i Siriji, gde se ruske snage bore na strani režima Bašara el Asada.

Pisao je o ruskom bombardiranju Sirije, a Rusiju je predstavljao kao agresora u Ukrajini, čime je u Rusiji izazvao osude provladinih političara.

Babčenko je dao doprinos ruskom opozicionom listu “Nova gazeta“. Imao je 19 godina kada se devedesetih godina sa ruskom vojskom borio u Čečeniji.

Kap koja je prelila čašu bila je, objasnio je u članku, “nepatriotska objava na Fejsbuku”.

Dva meseca pre te objave ruski vojni teretni avion koji je prevozio svetski poznati vojni orkestar “Aleksandrov” srušio se u Crno more na putu za Siriju.

Tamo je trebalo da poseti rusku vojnu bazu i da zabavlja pilote koji su nekoliko meseci ranije učestvovali u bespoštednom bombardovanju Alepa, naveo je Index.hr.

Babcenko u objavi na Fejsbuku naveo da nije poznavao niti vređao ikoga.

“Samo sam podsetio moje čitaoce da je Rusija neselektivno bombardovala Alep, a da nije priznala da su desetine dece umirali od njihovih bombi, a čije fotografije su obišle svet. Takođe sam nazvao Rusiju agresorom”, naveo je Babčenko.

S obzirom na ovaj rat, kao i na ratove i okupaciju u Ukrajini i, pre toga, u Gruziji, Babčenko je izrazio svoju ravnodušnost prema poginulim članovima vojnog zbora, što je razbesnelo mnoge ruske nacionaliste.

Kako prenosi “Index.hr”, masovno maltretiranje i pretnje počeli su nakon što su protiv njega istupili istaknuti ruski političari.

Prvi je bio zastupnik Dume Vitalij Milonov, koji je vlasti pozvao da Babčenka i još jednu kritički nastrojenu novinarku Boženu Rijnsku, liši državljanstva, protera i zapleni njihovu imovinu.

Zatim je senator Franc Kliševic takode zatražio da se Rijnska i Babčenko kazne “prema zakonu” i obećao da ce biti “reakcije”.

Nakon toga je najmoćniji ruski televizijski kanal otvoreno pozvao svoje gledaoce da pokrenu peticiju kojom bi se tražilo upravo to – njihova deportacija i oduzimanje državljanstva.

U roku od 24 sata potpisalo ju je 130.000 ljudi. Harangi se pridružio i poznati ruski tabloid Life News, koji je u saradnji s pravosuđem prijavio Babčenka za švercovanje u autobusu – iako kao ratni veteran ima doživotno pravo na besplatan javni prevoz.

Onda se na društvenim mrežama pojavila igra Namlati ih, u kojoj su se igrači mogli “obračunati s neprijateljima domovine svojim šakama i čizmama”.

Babčenko, koji je, naravno, bio među njima, kaže kako su pravi napadi svih vrsta na nezavisne novinare uobičajeni: od premlaćivanja bejzbol palicama, šipkama i bocama, što se dogodilo istraživačkom novinaru Grigoriju Pašku nakon što su ga novine optužile da je strani agent, do gađanja izmetom, što se dogodilo novinarki Juliji Latinjini.

Prava agonija za Babčenka počela je kad je na internet procurela njegova kućna adresa zajedno s pozivom da ga se “poseti”. Usledile su, kaže, hiljade pretnji njemu i njegovoj porodici: preko telefona, Fejbuka i mejla.

“U ovoj se zemlji više se nisam osećao bezbedno”, zaključio je Babčenko.

 

Izvor: Tanjug /Foto:skynews