Vrhovni državni tužilac u Crnoj Gori, Ivica Stanković, saopštio je, da tužilaštvo po svim krivičnim prijavama postupa u skladu sa zakonom, bez obzira na to na koga se one odnose. Osvrnuo se na predmete u kojima su oslobođeni Duško Šarić i Safet Kalić, ističući da su optužnice potvrđene u sudu jer su sadržale dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da su okrivljeni izvršili dela za koja su optuženi.

“To što se u javnosti konstantno govori o postupcima u kojima su donete oslobađajuće presude ne treba da dovede u pitanje rezultate u višestruko većem broju drugih predmeta, o čemu se, nažalost, mnogo manje govori u javnosti. Zato ću iskoristiti priliku da podsetim da je tokom prošle godine po optuženjima državnih tužilaštava osuđujućom presudom rešeno više od 90 odsto optužnica, oslobađajućom oko četiri odsto, dok je odbijajućom presudom rešeno manje od dva odsto optuženja”, rekao je Stanković za Dan a prenosi CDM.

Podsetivši na izjavu ministra unutrašnjih poslova da tužilaštvo često pribegava sklapanju sporazuma o priznanju krivice, naglasio je da je Mevludin Nuhodžić izneo svoj stav, a on ga je potom upoznao sa svojim.

“Ono što moram da naglasim jeste činjenica da sporazume o priznanju krivice ne zaključuje samo Specijalno državno tužilaštvo, već to čine i druga državna tužilaštva u situacijama kada se za to stvore zakonski preduslovi. Podatke o zaključenim sporazumima za svako državno tužilaštvo pojedinačno možete pronaći u godišnjem izveštaju o radu Tužilačkog saveta i Državnog tužilaštva”, dodao je Stanković.