BEOGRAD – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je diskriminacija na poslu najčešći problem i da pritužbe češće podnose žene, pre svega zbog materinstva i brige o članovima porodice.

Jankovićeva je, gostujući u Dnevniku RTS, rekla da se situacija nije promenila u odnosu na prošlu godinu.

“Najčešća je diskriminacija na osnovu pola i godina starosti, takođe i sve češće zbog zdravstvenog stanja i članstva u sindikalnim organizacijama”, istakla je Jankovićeva na Međunarodni praznik rada.

Kada je reč o mladim ljudima, poverenica ukazuje da postoje predrasude jer se smatra da nemaju dovoljno volje da rade, da nemaju iskustva.

“A kako da steknu to iskustvo ako ne krenu da rade”, konstatovala je Jankovićeva.

Stariji od 55 godina takođe imaju problem jer se smatra da su manje produktivni, što je predrasuda, dodaje Jankovićeva.

“Pritužbe češće podnose žene pre svega zbog materinstva i brige o članovima porodice. I dalje je taj teret na ženi. Neretke su situacije da žena nakon povratka sa porodiljskog bude vraćena na niže radno mesto ili gore plaćeno”, ukazuje poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ona kaže da treba razumeti strah i oklevanje radnika da sami prijave diskriminaciju jer se plaše da će izgubiti posao i da su zato Sindikati važan činilac u zaštiti prava zaposlenih.

“Vodimo nekoliko postupaka po prijavama sindikata. Jedan slučaj je poznat javnosti, kada je jednoj ženi ponuđen prvo otkaz kada je njen suprug izabran za predsednika sindikalne organizacije, pa je zatim premeštena na niže radno mesto”, napominje Jankovićeva.

Prema njenim rečima, institucija poverenika ima odličnu saradnju sa Republičkim inspektoratom rada.

“Krećemo u novi ciklus obuka svih inspektora rada. Svi će proći obuku za prepoznavanje i reagovanja u slučajevima diskriminacije”, dodaje Jankovićeva.

Govoreći o Kodeksu ravnopravnosti za poslodavce – vodiču za suzbijanje diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja, poverenica je napomenula da se Kodeks u brojnim firmama.

“Poslodavci razumeju da biznis i ljudska prava nisu na različitoj strani i da dobra atmosfera vodi ka uspehu”, napominje Jankovićeva.

U najavi je novi Zakon o štrajku, a Jankovićeva očekuje da će zakon biti poslat na mišljenje kada nacrt bude urađen.