BEOGRAD – U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi trebalo da bude nastavljeno sudjenje bivišim pripadnicima Državne bezbednosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Sudjenje će biti nastavljeno svedočenjem ljudi iz policije koji su prikupljali podatke baznih stanica mobilne telefonije, a koji prema navodima tužilaštva sadrže informacije o vremenu i mestu kretanja optuženih na dan ubistva Ćuruvije.

Odbrana je zatražila izuzeće tih podataka jer po navodima advokata, nisu prikupljeni u skladu sa zakonom.

Za ubistvo su optuženi načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. godine i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu. Sudjenje je počelo 1. juna 2015. godine.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpu u glavu.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu, a optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili bilo kakvu povezanost s tim zločinom.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

Beta