GAZA – Najmanje 52 Palestinaca su ubijena i 1.200 je ranjeno danas tokom protesta u Gazi, kod granice sa Izraelom, saopštili su zvaničnici novi zvanični bilans sukoba.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da se 116 osoba nalazi u kritičnom stanju. Kako se navodi u saopštenju, sukobi su izbili nekoliko sati pre najavljenog zvaničnog otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu, preseljene iz Tel Aviva.

Broj poginulih raste, a i medjunarodna osuda sukoba na granici u pojasu Gaze, posebno izraelske policijske vatre na nenaoružane demonstrante.

Hiljade Palestinaca okupile su se na više punktova oko granice. Grupe demonstranata pokušale su da se približe granici, gadjajući izraelske vojnike kamenicama, posle čega su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestince.

Sudbina Jerusalima je duboko emotivno pitanje u središtu izraelsko-palestinskog konflikta. Dok izraelski lideri smatraju ujedinjeni Jerusalim večnom prestonicom Izraela koji ga je okupirao u ratu 1967. godine, Palestinci u njegovom istočnom delu, gde se nalaze sveta mesta muslimana, Jevreja i hrišćana, nameravaju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

(Beta/Foto:CNN)