PRIŠTINA – Kosovski premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je njegova vlada opredeljena za uspostavljanje vladavine zakona i da će od 15. juna Misija EU za vladavinu prava (Euleks) imati samo savetodavnu ulogu.Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Haradinaj je danas u Prištini ragovarao sa šeficom Euleksa Aleksandrom Papadopulo o stalnim naporima kosovske vlade da se ojača poštovanje zakonitosti kao centralnog stuba za ekonomski razvoj i evropsku integraciju Kosova.

Visoko ceneći ulogu Euleksa tokom svih ovih godina delovanja na Kosovu, on je rekao da su uspesi Euleksa i Kosova zajednički i u funkciji izgradnje poverenja gradjana u institucije.

“Premijer Haradinaj je informisan o okončanju mandata Euleksa i procesu razmene pisama izmedju predsednika Kosova i visoke predstavnice EU Federike Mogerini”, kaže se u saopštenju i dodaje da je zahvalio šefici Euleksa za njeno angažovanje na poboljšanju pravosudnog sistema Kosova.

Aleksandra Papadopulo je kazala da će nakon okončanja mandata Euleks u savetodavnoj ulozi nastaviti da usko saradjuje sa Vladom Kosova na daljem jačanju vladavine zakona.

(Beta)