Oko pola miliona ljudi u Srbiji su pripadnici LGBT zajednice, građani su ove države, plaćaju porez i imaju pravo da traže da se zakonski regulišu njihova prava – da mogu da posete partnerku u bolnici, imaju pravo nasledstva, zajedno podignu kredit u banci, rečeno je danas tokom panel diskusije „Kakav je odgovor Srbije na homofobiju?“

Da li su svi poslanici i država svesni da njihova premijerka Ana Brnabić nema osnovna ljudska prava, da ona i njena partnerka nisu prepoznate, da njena partnerka nije išla u zvanične posete, upitala je Jelena Vasiljević iz organizacije Labris, uz ocenu da se radi o „nedostaku jedne države, nedostaku jedne vlade“.

Šta ćemo da radimo ukoliko Ana Brnabić i njena partnerka žele da imaju dete? Zakonodavni okvir postoji i u planu vlade postoje određene akcije da bi se to proširilo, ali će dete biti lišeno određenih prava. Najbolji interes deteta nije regulisan u tom slučaju, rekla je Vasiljević.

Ona je ocenila da Srbija ima dobar zakonski okvir u zaštiti LGBT populacije, ali da izostaje implementacija tog okvira.

Vasiljević je izjavila da se tvrdi da je diskriminativni sadržaj prema LGBT izbačen iz srednjoškolskih udžbenika, mada to nije istina.

Helena Vukotić iz udruženja Egal je konstantovala da su sve oči uprte u Anu Brnabić, ali da nema razloga za očekivanje da će predsednica Vlade sama rešiti probleme gej populacije.

U Srbiji smo kao društvo navikli da nam jedna osoba sve rešava, pa sad očekujemo i da će nam Ana Brnabić rešiti gej probleme. Neće ih rešiti, jer ne može, rekla je Vukotić.

Uz ocenu da je potrebno raditi na ekspeditivnosti sudstva, Helena Vukotić je navela da ne postoji nijedan slučaj koji je rešen kao zločin iz mržnje prema LGBT populaciji.

Kada se dogodi nasilje, policija odradi svoj posao, ali sve stane u tužilaštvu, gde se prave neke nagodbe, preinači se tužba, da ne bio zločin iz mržnje, izjavila je Vukotić.

Prema njenim rečima, 90 odsto gej osoba želi da ima decu, ostvari potomstvo, ostavi trag iza sebe.

Imam četvoro dece, veoma sam pomogla natalitetu ove zemlje. Niko ne može da govori o smanjenju nataliteta zbog gejeva i lezbejki, izjavila je Helena Vukotić.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je kao osnovni uzrok predrasuda i negativnog stava prema LGBT zajedinici navela „nedostatak znanja i razumevanja“.

Mediji često iznose diskriminatorne i negativne stavove zbog neznanja i pod utiskom predrasuda, rekla je Janković.

Ona je ocenila da je redovno održavanje Parade ponosa značajno doprinelo razumevanju izazova sa kojima se suočava LGBT zajednica.

Janković je navela da su od ukupnog broja prošlogodišnjih pritužbi povereniku za zaštitu ravnopravnosti 42, odnosno 6,6 odsto, bile vezane za diskriminaciju na osnovnu seksualne orijentacije.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je iznela policijski podatak da je od 2011. do 2017. godine prijavljeno 39 fizičkih napada na pripadnike LGBT zajednice, uz pet teških i 14 lakih povreda.

Prijavljeno je 25 verbalnih napada, podnete su krivične prijave protiv 28 osoba, 12 lica je bilo zadržano u službenim prostorijama, izjavila je Paunović.

(Fonet/iStock)