GAZA/JERUSALIM – Hiljade Palestinaca okupile su se danas kraj granične ograde izmedju Izraela i pojasa Gaze na protestima koji se održavaju sedmi put zaredom.

Proteste “Veliki marš povratka” organizuje Hamas, ekstremistička islamska organizacija koja vlada Gazom.

Ona je najavila da će kulminacija biti probijanje granice sredinom ovog meseca.

Do kasnog popodneva najmanje 40 demonstranata je ranjeno bojevim mecima ili suzavcem, rekli su zdravstveni zvaničnici u Gazi ne ulazeći u detalje, preneo je AP.

Frans pres navodi da je ranjenih na desetine, a izraelski mediji da ih je najmanje 170.

Palestinci su počeli da se okupljaju posle tradiconalnih molitvi muslimana u podne oko pet protestnih šatora podignutih nekoliko stotina metara od granice.

Neki su se približili granici bacajući kamenice, paleći automobilske gume i puštajući zmajeve sa zapaljivim materijalom da zapale polja u Izraelu.

Izraelski vojnici su ih rasterivali suzavcem i bojevom municijom.

Od 30. marta u protestima je poginulo 40 Palestinaca, a više od 1.700 ih je ranjeno bojevom municijom.

Izrael krivi lidere Hamasa da protestima prikrivaju pokušaje napada i preti da će sprečiti svaki pokušaj probijanja granice.

Organizacije za ljudska prava medjutim tvrde da je upotreba ubojite sile protiv nenaoružnih demonstranata nezakonita.

Ovonedeljni protesti nazvani su “Petak radnika” kako bi se obeležio Praznik rada 1. maj i odalo poštovanje palestinskom radniku, preneli u izraelski mediji.

Organizatori protesta su izrazili žaljenje što se nisu proširili na dugu palestinsku teritoriju Zapadnu obalu kojom vlada rivalski umereniji sekularni Fatah palestinskog lidera Mahmuda Abasa.

Palestinci protestuju zbog izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze i za povratak palestinskih ibeglica na sadašnju teritoriji Izraela.

Proteste podstiče i ekonomska kriza u pojasu Gaze. U tom gusto naseljenom području na obali Sredozemnog mora dve trećine mladih je bez posla, a struje ima samo nekolko sati na dan.

Izraelski vojnici su danas Palestince koji su palili automobilske gume i sebe zovu “jedinica guma” upozoravali preko megafona da bi mogli biti ciljani. “Prestanite da donosite gume. Gume izazivaju pucnjavu”, naveli su oni.

Danas su demonstranti rekli da gume sakupljaju cele nedelje i da će se protesti nastaviti posle sredine maja ako ne bude rešenja.

Rekli su i da žele dostojastven život i povratak na svoju zemlju, aludirajući na činjenicu da su stotine hiljada Palestinaca napustile svoje domove posle rata koji je izbio nakon stvaranja jevrejske države.

Izraelski Vrhovni sud u medjuvremenu razmatra peticiju šest organizacija za ljudska prava da se ograniči ili zabrani upotreba bojeve municije na granici.

UN i EU su takodje kritikovali korišćenje ubojite sile protiv demonstranata.

Izrael medjutim kaže da moraju da važe ista pravila službe kao i u oružanom sukobu, jer protesti na granici spadaju u kategoriju ratnog stanja.

Država tvrdi da su ta pravila službe u skladu sa izraelskim i medjunarodnim zakonima.

(Beta/Foto:Mahmud Hams/AFP)