ZAGREB – Premijer Andrej Plenković primio je danas u Evropskom domu u Zagrebu nagradu za Evropski govor godine i tom prilikom istakao da se u ovom trenutku puno govori o populizmu i antievropskim strankama, a da one odgovorne treba da budu brana takvim procesima i da štite evropske vrednosti.

Plenković je nagrađen za govor koji je održao 6. februara ove godine na plenarnoj sednici o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu u Strasburu.

“Posvetio sam 25 godina svog političkog delovanja i profesionalne karijere da bih evropske vrednosti ugradio u modernu Hrvatsku. … Ne gubeći osećaj za političku realnost, smatram ključnim da zajedno obnovimo evropske ideje, pri tome jačajući naše zajedničke politike i pametno koristeći naša budžetska sredstva”, rekao je Plenković u nagrađenom govoru.

Cilj je, kazao je, da naši sugrađani ne budu indiferentni prema Evropi, a još manje da budu protiv nje.

“Naprotiv, oni treba da osujete sve njene prednosti, prigrliti je i aktivno učestvovati u nastavku njene izgradnje”, rekao je tada premijer.

Nagrada za Evropski govor godine dodeljuje se na Dan Evrope i predstavlja najvišu nagradu koju dodeljuju Evropski pokreti, punopravni članovi Međunarodnog evropskog pokreta iz Brisela.

Primajući nagradu, skulpturu vajara Krešimira Roda koja, simbolizira članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji, premijer je zahvalio svim članovima Evropskog pokreta Hrvatske koji su mu nagradu i dodelili, kao i svojim saradnicima.

“Današnji dan je Dan Evrope, kad se prisećamo Šumanove deklaracije koja je prije 68 godina napravila mapu puta izgradnje evropskog projekta”, rekao je Plenković.

“U tom govoru sam podsetio na iskustvo Hrvatske. Mi smo u privrednom smislu tek 2004. došli na nivo 1990. To ne smemo zaboraviti. To je posledica rata, ali i uzrok brzine našeg rasta i razvoja. Te 2004. naši susedi ušli su u EU. Tu je ta razlika, taj prostor moramo nadoknaditi”, podsetio je premijer.

Plenković je rekao i da se danas puno govori o populizmu i antievropskim strankama.

“Zadatak je odgovornih stranaka da budu brana takvim procesima i da se zalažu za rešenja koja će jasno stati iza evropskih vrednosti. Na tom tragu želimo nastaviti…”, rekao je premijer.

Naglasio je i da Hrvatska sada dolazi u fazu zrelosti kojoj se od aktuelnog rukovodstva očekuje preuzimanje vođstva i davanje pravih inicijativa.

“Čvrsto verujući u razloge nastanka evropskog projekta, mislim da danas imamo veću odgovornost i za mlade u Hrvatskoj da naše članstvo svakog dana čini život naših sugrađana boljim i kvalitetnijim. To su te evropske vjednosti iza kojih stojimo”, rekao je Plenković, prenela je regionalna N1 tv.