BEOGRAD – Policijski sindikat Srbije (PSS) ocenio je danas, povodom predstojećeg Dana policije, da MUP nema razloga za slavlje sem “marketinga, paradiranja i trošenja novca”, što ne bi trebalo da bude suština policije.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je novinarima da taj sindikat nije pozvan na proslavu Dana policije.

“Nismo pozvani na proslavu. A i da jesmo, sigurno ne bismo učestvovali u tom obmanjivanju. Ako je cilj te proslave da napravimo simpatiju gradjana prema policiji, to je sasvim u redu, ali pitanje je kako mi štitimo te gradjane”, rekao je novinarima Mijailović.

Prema rečima Mijailovića, zadatak policije je bezbednost gradjana, a taj posao policija ne obavlja.

“Postavlja se pitanje šta se to slavi u nedelju. Da li slavimo smanjene dnevnice policajaca, to što prema podacima koje smo dobili od Poverenika za informacije od javnog značaja polisa osiguranja jednog policajca košta 400.000 dinara? Videli ste dogadjaje u Hrtkovcima, kao i nedavne dogadjaje na naplatnoj rampi u Nišu i problemima sa navijačima. Ko plaća odlazak 50.000 policajaca u Hrtkovce i zašto je utakmica morala da bude u Surdulici, pa da se plaćaju ljudi da odlaze tamo”, dodao je Mijailović.

Mijailović je ocenio da je gradnja stanova za pripadnike policije dobra stvar i da je PSS još pre sedam godina tražio od tadašnjeg gradonačelnika Dragana Djilasa dozvolu za gradnju, ali da bi trebalo da svako ko bude uključen u bilo kakvu koruptivnu aferu ostane bez stana. ;

Bivši pripadnik kriminalističke policije iz Niša Nebojša Blagotić ukazao je na, kako je naveo, propuste u načinu na koji je prestao njegov rad u službi.

“Radio sam na dva velika slučaja koji su obuhvatali i neke osobe bliske vlasti i zbog toga sam udaljen iz službe. Nakon prvog prestanka rada žalio sam se Upravnom sudu i dobio taj slučaj. Zatim sam radio na slučaju i nakon podnošenja zahteva za hapšenje osumnjičenog lica opet sam udaljen iz službe”, rekao je novinarima Blagotić.

Centralna proslava obeležavanja Dana policije biće održana u nedelju, 27. maja u 12 časova ispred Doma Narodne skupštine Srbije na Trgu Nikole Pašića.

Zbog održavanja te manifestacije, pojedine gradske ulice biće zatvorene za saobraćaj u subotu, 26. maja, od 17 do 24 časa i u nedelju, 27. maja, od 8 do 15 časova.

 

 

Izvor: Beta