BEOGRAD – Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Miljan Damjanović kazao je danas da će ta stranka sa svojim simpatizerima sprečiti održavanje festivala “Merdita, dobar dan” u Beogradu, ukoliko nadležni organi Srbije ne spreče tu manifestaciju i rad Inicijative mladih za ljudska prava koja je organizuje.

“Pozivamo predsednika, premijera, ministra policije i celu Vladu Srbije da pod hitno izadju sa stavom i da spreče održavanje manifestacije koja promoviše nezavisno Kosovo i spreče rad te organizacije. U suprotnom naša je obaveza da sprečimo to na način na koji umemo”, kazao je Damjanović u Skupštini Srbije.

On je ocenio da SRS ne pravi haos time što će sprečiti održavanje festivala, već to čini druga strana koja pokušava da u glavnom gradu Srbije organizuje “antiustavnu i protivzakonitu manifestaciju koja podriva srpske nacionalne interese”.

Damjanović je dodao da od nadležnih organa očekuje da spreči rad kako Inicijative, tako i drugih nevladinih organizacija koje krše Ustav Srbije.

“Ne može država da se jedne strane govori da je Kosovo deo Srbije, a onda sprovodi aktivnosti koje govore da je Kosovo nezavisna drzava”, kazao je on.

On je dodao da za SRS ne bi bilo sporno da manifestacija govori o teritoriji južne pokrajine Srbije, ali je ocenio da je u pitanju dogadjaj koji govori o “državi Kosovo, koja će svoju neku kulturu prezentovati u Beogradu i to je nedopustivo”.

Festival “Mirdita, dobar dan!” jedinstven dogadjaj koji od 2014. beogradskoj publici predstavlja kulturnu i društvenu scenu Kosova, biće održan od 30. maja do 2. juna, najavila je ranije Inicijativa mladih za ljudska prava.

Izvor: Beta