BEOGRAD, 2. maja (Tanjug) – Ministar prosvete Mladen Šarčević kazao je da će zadatak sa stihovima pevačice Svetlane Cece Ražnatović koji se našao u radnoj svesci za peti razred biti izbačen.

Ministar je za “Srpski telegraf” rekao da je sramota da stihovi šunda i turbo folka budu u školskom udžbeniku.

Stihovi pevačice narodne muzike našli su se u jednom od zadataka u kojem se uče padeži. Stihovi glase: “A sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo…”.

“Ovaj zadatak biće izbačen iz radne sveske, a onaj ko je napravio propust biće kažnjen. Sramota je da stihovi šunda i turbo folka budu u školskom udžbeniku. O muzici koju učenici slušaju van škole neka brinu roditelji, a na časovima će se učiti korisne i važne lekcije. Svesku je izdao BIGZ, ali oni će to izbaciti po nalogu direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV)”, kaže Šarčević.

On navodi da mu je direktor ZUOV rekao da članovi komisije koji su kontrolisali udžbenike nisu prepoznali ove rečenice.

“Oni tvrde da nisu znali da je ovo Cecina pesma, ali onaj ko je napravio ovu glupost biće kažnjen. Živimo u društvu u kojem se potencira ovakva vrsta muzike koju ja iskreno ne volim i ne podržavam. U svakom slučaju, ovome u školama nije mesto”, naglašava ministar.

Glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući BIGZ školstvo, Olivera Ðikanović, kaže za “Novosti” da je u pitanju radna sveska za srpski jezik i da nije reč o grešci, već su svesno izabrani baš ti stihovi.

“Autor je smatrao da je najbolje da deca uče iz primera iz svakodnevnog života, a nigde nije navedeno ime pevača”, kaže ona.

Ona dodaje da je malo licemerno, jer ako je toliko ljudi prepoznalo, znači da se to sluša.

“Popularna kultura je bliska deci, ukoliko je ishod da se nauči vokativ, onda tu ne vidim problem. Ovo je jedini naš udžbenik koji je Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja odobrio bez ijedne greške i nije vraćan na doradu. To nam je potvrda da smo posao dobro uradili”, smatra Ðikanović.