Vrhovni sud potvrdio odluku Apelacionog suda

Dušku Šariću, bratu Darka Šarića, i Jovicu Lončaru država će vratiti pokretnu i nepokretnu imovinu koja im je privremeno oduzeta zbog optužbi za pranje novca.

Takva odluka doneta je nakon što je Vrhovni sud potvrdio odluku Apelacionog suda kojom su Pljevljaci pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje 19,2 miliona evra.

Šariću i Lončaru sudilo se zbog optužbi za pranje novca. Nedavno je Vrhovni sud potvrdio presudu Apelacionog, koji je konstatovao da je bankarsko-finansijskim veštačenjem dokumentacije iz Srbije, sa Kipra i iz Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen prodajom droge kriminalne organizacije Darka Šarića i još 34 osobe.

Na spisku imovine koja će biti vraćena Šariću, Lončaru i njihovim preduzećima nalaze se stanovi i zemljište, poslovne zgrade, diskoteka „Municipijum’S“, kafić „Četiri sobe“, benzinska stanica „Mat petrol“, radne mašine, automobili… Njihov advokat Borivoje Đukanović rekao je „Vijestima“ da su pravosnažno okončanim krivičnim postupkom i oslobađajućom presudom stvorene sve zakonske pretpostavke za povraćaj privremeno oduzete imovine od pravnih lica „Mat company“, „Tera ing“ i „Mat construction“.

Advokat je istakao da je 16. aprila podneo zahtev za povraćaj celokupne privremeno oduzete imovine Višem sudu u Bijelom Polju, koji je ranije i doneo rešenje o privremenom oduzimanju imovine Pljevljaka.

On je objasnio da su u pitanju radne mašine, teretna vozila, privatna putnička vozila, nepokretnosti.

– Očekujemo da će narednih dana Uprava za imovinu sprovesti postupak pravnog i fizičkog prenosa prava svojine na subjekte tog prava, i to na svim stvarima privremeno oduzete imovine – naglasio je advokat.

Đukanović je istakao je da sledi postupak brisanja tereta i ograničenja iz G lista za nepokretnosti koje su u vlasništvu Šarića, Lončara i njihovih kompanija.

„Zasad je najvažnije da se ovo završi. Viši sud u Bijelom Polju je potpuno u skladu sa zakonom odmah doneo rešenje, a sad je loptica na terenu Uprave za imovinu“, kazao je on.

Imovina koja je 2011. godine privremeno oduzeta Pljevljacima procenjena je na oko 12.500.000 evra.