Američki ambasador u Beogradu Kajl Skat izjavio je da su mnogi stručnjaci zaključili da nema zdravstvene opasnosti u Srbiji ili bilo gde u svetu gde je korištena municija sa osiromašenim uranijumom i da slično tvrde i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Program Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine.

Spremni smo da sarađujemo u svakom ozbiljnom naučnom istraživanju o tome, rekao je Skat i dodao da je SZO ukazala da osiromašeni uranijum ne predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.

Program UN za zaštitu životne sredine je 2001. sproveo istraživanje i zaključio da mesta sa osiromašenim uranijumom ne predstavljaju značajnu opasnost po zdravlje.

Nekoliko srpskih naučnika, epidemiologa i radiologa je sprovelo nezavisna istraživanja, koja nisu pronašla dokaze da osiromašeni uranijum izaziva zdravstvene probleme u Srbiji, izjavio je Skat.

Prema njegovim rečima, i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju je zaključila da je opasnost od konzumiranja hrane i vode izuzetno mala, jer uranijum nije prenet u lanac ishrane.

Skat je naglasio da je municija sa osiromašenim uranijumom korišćena gotovo isključivo na Kosovu i u manjoj meri na području Preševa i Bujanovca.

Iako je nekome možda od političke koristi da rast nivoa oboljena od raka u Srbiji pripiše upotrebi osiromašenog uranijuma, nije mi poznat naučni dokaz koji bi to potkrepio, izjavio je Skat.