TRIPOLI – Ekstremistička grupa Islamska država je danas objavila da su njeni pripadnici danas napali Visoku izbornu komisiju Libije u Tripoliju.

“Dve samoubičake akcije su pogole sedište izborne komisije” u gloavnom gradu Libije, saopštila je propagandna služa Islamske države, “Amak”.

Ubijeno je dvanaestroro ljudi, a sedmoro ranjeno, kažu izvori u zdravstvu.

Jedan pd samoubica se razneo u zgradi komisije u centru Tripolija a ostali napadači su je zapalili, rekao je portparol Ministarstva zdravlja.

Snimci na društvenim mrežama pokazuju gusti crni dim koji izlazi iz zgrade.

Islamski ekstremisti se protive demokratskim izborima i ciljali su ih i u drugim zemljama.

Misija UN u Libiji je osudila napad i navela da nasilje “neće odvratiti Libijce od napretka u procesu uspostavljanja nacionalnog jedinstva, vladavine prava i institucija”.

Libija je u haosu otkako je 2011. dugogodišnji lider Muamer Gadafi svrgnut i ubijen. Zemlja je podeljena izmedju rivalskih vlada podržanih od raznih naoružanih grupa. UN podržavaju vladu u Tripoliju.

Ranije ove nedelje, medjunarodni “Kvartet” – EU, Afrička unija, Arapska liga i UN, saopštio je da podržava održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora u Libiji ove godine i da će pomoći u njihovu pripremu i sprovodjenje.

(Beta-AFP)