NIŠ – Najsavremenije dečije hemato-onkološko odeljenje otvoreno je danas u Kliničkom centru Niš.

Načelnica tog odeljenja Gordana Kostić je kazala da je ono uredjeno tako da deca ne osećaju da su na bolničkom lečenju, a tu mogu da borave i njihovi roditelji.

Novo odeljenje od 750 kvadratnih metara je uz Dečiju internističku kliniku.

Za njegovu izgradnju 100 miliona dinara prikupilo je Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) uz pomoć donatora, gradjana i Ministarstva zdravlja Srbije.

Predsednica Upravnog odbora NURDOR-a Joland Korora rekla je da je to najsavrmeniji bolnički objekat u Srbiji, po evropskim standardima i po “meri dece, njihovih roditelja i bolničkog osoblja”.

“Novo hemato-onkološko odeljenje ima 15 postelja za decu i isto toliko postelja za roditelje. Svaka soba ima svoje kupatilo što nema ni jedna druga bolnica u Srbiji. Odeljenje je po našoj zamisli izgradjeno tako da će deca moći da primaju terapiju dok se igraju”, kazala je Korora.

Ona je kazala da u Srbiji svakoga dana jedno dete oboli od raka, a jedno dete nedeljno umre od te bolesti.

Korora je rekla da je NURDOR pokrenuo inicijativu za izgradnju hemato-onkološkog odeljenja u Nišu pre četiri godine, a pre dve godine je postavljen kamen temeljac.

“Krenuli smo sa nula dinara, ali smo uspeli da stignemo co cilja zahvaljujući donatorima i gradjanima Srbije. Zahvalni smo Upravi Kliničkog centra na podršci i Ministarstvu zdravlja na pomoći oko povraćaja para za PDV i za nabavku dela opreme”, kazala je Korora.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić zahvalio je organizaciji NURDOR i rekao da su Vlada i Ministarstvo izdvojili 25 miliona dinara za nabavku dela opreme i za povraćaj PDV.

 

(Beta)