Beograd – U okviru višemesečne međunarodne istrage usmerene na suzbijanje krijumčarenja ljudi, uhapšeno je osam osoba, od kojih su pet državljani Srbije.

Istragu su vodile policija Srbije, Nemačke i Rumunije, a posredstvom Evropola, na teritoriji Rumunije, Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, na osnovu evropskih naloga za hapšenje, uhapšeno je osam osoba, od kojih su pet državljani Srbije.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uhapšeni su državljani Srbije P. M. (43), S. S. (41), R.S. (44), S.P. (40) i J.S. (31), osumnjičeni da su kao članovi organizovane kriminalne grupe počinili krivična dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, saopštio je danas MUP.

Uz podršku Evropolovog Evropskog centra za suzbijanje krijumčarenja migranata, tri osobe za koje se sumnja da su pomagale u masovnom krijumčarenju migranata u Nemačku, uhapšene su na teritoriji Rumunije, Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u okviru ove akcije u saradnji sa policijama Rumunije i Nemačke, uhapsili su pet osoba, osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe počinili krivična dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Postoje osnovi sumnje da su članovi ove organizovane kriminalne grupe omogućili nedozvoljen tranzit za 79 iregularnih migranata od Beograda do mesta „Dževrin“ u blizini Tekije, na granici Srbije i Rumunije, a u cilju njihovog daljkeg ilegalnog prebacivanja ka zeml?ama Evropske unije.

Sumnja se da su za ilegalno prebacivanje migranata osumnjičeni uzimali od 1.200 do 2.000 evra po grupi, a da su ostvarenu protivpravnu imovinsku korist delili izmedju sebe.

Međunarodna policijska saradnja bila je ključna za uspeh ove istrage, koju je pokrenula regionalna kancelarija nemačke Savezne policije u Minhenu, budući da je ubrzo postalo jasno da pomagači koriste više identiteta i brzo menjaju svoje mesto boravka kako bi izbegli pravosudne organe.

Primera radi, jedan od osumnjičenih koji se nalazio u Srbiji, uhapšen je na osnovu rumunskih forenzičkih podataka po nemačkom nalogu za hapšenje. U Ujedinjenom Kraljevstvu takodje je uhapšen osumnjičeni koji je koristio drugi identitet prilikom prelaska iz Francuske u tu zemlju.

Uz pomoć Evropola, koji je omogućio pravovremenu prekograničnu razmenu informacija, pomenute zemlje su bile u stanju da identifikuju osumnjičene koji su slali kamione sa stotinama migranata u Nemačku, kao i da ih potom uhapse.

Obaveštajni podaci Evropola pokazuju da pomagači koji žive u EU obično imaju isto državljanstvo kao i krijumčareni migranti i da zloupotrebljavaju sistem azila kako bi pribavili višestruki identitet.

Osumnjičeni, koji su bili meta ovih koordiniranih akcija krijumčarili su iregularne migrante u Nemačku skrivene u kamionima. Organi za sprovodjenje zakona uočavaju sve više takvih slučajeva u kojima se migranti sakriveni u kamionima pokušavaju prebaciti preko graničnih prelaza.

Samo ove godine, države članice EU već su prijavile Evropolu 23 takva slučaja sa preko 400 krijumčarenih migranata.

Ovaj najnoviji trend zaslužuje posebnu pažnju zbog mogućeg ugrožavanja života migranata. Skučen prostor, nedostatak vazduha i vožnja velikom brzinom kako bi se zaobišle mere organa za sprovodjenje zakona, samo su neke od opasnosti koje se povezuju sa krijumčarenjem drumskim putem, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Izvor: Tanjug