Naslovna srbija Beograd Vlada pokazuje spremnost za ozbiljnu borbu protiv korupcije

Vlada pokazuje spremnost za ozbiljnu borbu protiv korupcije

BEOGRAD – Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da prisustvo premijerke Srbije Ane Brnabić na prvom sastanku Koordinacionog tima za usmeravanje aktivnosti u sprovođenju preporuka Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) Saveta Evrope pokazuje koliko je Vlada spremna da se ozbiljno bori protiv korupcije.

Kuburović je uoči prvog sastanka Koordinacionog tela kazala da to telo treba da prati brzine ispunjavanja preporuka iz GRECO izveštaja, s obzirom da se poslednji krug evaluacije završava krajem ove godine.

“Upravo formiranje tog Koordinacionog tela pokazuje spremnost Srbije da se bori protiv korupcije”, kazala je Kuburović za TV Prva.

Dodala je i da je Vlada spremna da se ozbiljno uhvati u koštac sa svim preporukama koje je dobila u GRECO izveštaju.

“Sigurna sam da ćemo do kraja godine izvršiti svoje obaveze, a zadatak koji imamo na sastancima je da sagledamo u kojim rokovima treba da se ispunjuavaju određene obaveze i da se isprati da li su svi nadležni organi ispunili u predviđenim rokovima svoje aktivnosti”, kazala je Kuburović.

Upitana dokle se stiglo u procesu da Mehanizam za međunarodne krivične sudove, odnosno pravni naslednik Haškog tribunala, ustupi predmet protiv dvoje radikala Vjerice Radete i Petra Jojića srpskim pravosudnim organima, Kuburović je kazala da se nada da će uskoro dobiti odgovor od sudskog Veća u Hagu.

Podsetila je da je Srbija odgovorila da Radetu i Jojića ne štiti poslanički imunitet, kao i da je odgovoreno da je srpsko pravosuđe spremno da prihvati procesuiranje u Srbiji.

“Odgovorili smo pre svega na zahtev suda da li smo spremni da prihvatimo procesiurinje u Srbiji, nakon toga su usledila još dva zahteva. Mogu reći da su nekada ti zahtevi bili maliciozni i neprofesionalni, ali mi smo izvršili svoje obaveze, odgovorili u zadatim rokovima i čekamo da Sud u razumnom roku utvrdi i odgovori da li su ispuunjeni uslovi da se postupak ustupi Srbiji”, navela je ministarka pravde.

Exit mobile version