ANKARA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je po dolasku u Ankaru odao počast osnivaču moderne turske države i prvom predsedniku Republike Mustafi Kemali Ataturki polaganjem venca u njegovom mauzoleju.

Kako je prenela turska agencija Anadolija, Vučić je u Knjizi utisaka odao počast Ataturku i izrazio uverenje da će se odnosi Srbije i Turske razvijati u obostranom interesu i interesu njihovih naroda.

Dodao je da Srbija želi da ima najbolje moguće odnose s Turskom.

Odavanju počasti u kompleksu Anitkabira prisustvovali su i zamenik premijera Turske Fikri Išik i turski ambasador u Begradu Tanžu Bilgič.

Vučić je juče počeo dvodnevnu posetu Turskoj učešćem na poslovnom formu dve zemlje u Istanbulu, zajedno s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji ga je dočekao na istanbulskom aerodromu.

Turski mediji danas su u izveštajima o njegovoj poseti najviše pažnje posvetili ekonomskoj saradnji dve države i odnosima na Balkanu.

Vučić se danas u Ankari sastao i s predsednikom turskog parlamenta Ismailom Kahramanom, kome je, kako je saopšteno posle razgovora, rekao da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najzaslužniji za zbližavanje Srbije i Turske i da se zalaže za pravljenje mostova, a ne za rušenje onoga što su dve zemlje vekovima gradile.

Vučić i Kahraman složili su se da su očuvanje stabilnosti u regionu Jugoistočne Evrope i jačanje regionalne saradnje, gde važnu ulogu imaju Srbija i Turska, u interesu obe zemlje i regiona.

Posetu Turskoj Vučić završava danas popodne sastankom sa Erdoganom u Predsedničkoj palati. On je jutros po dolasku Ankaru, rekao da očekuje “bitan razgovor i razumevanje”, kao što će , kako je dodao, i Srbija pokazati razumevanje za turske interese na Balkanu. ;

(Beta)