Vučić u intervjuu za Juronjuz: Do dogovora sa Prištinom bez podrivanja srpskih interesa (video)

BEOGRAD- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je spremnost da razgovara o kompromisu kada je u pitanju Kosovo i da učini ustupke, ali kako je rekao, bez poniženja srpskog naroda i ugrožavanja srpskih interesa.

U intervjuu za Juronjuz (Euronews), koji je objavljen uz intervju sa premijerom Albanije Edijem Ramom, uoči samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, Vučić je rekao da će Srbija uložiti velike napore u cilju pronalaženja rešenja za situaciju s Kosovom.

Na pitanje kada bi prema, njegovom mišljenju, Srbija zapravo mogla da se pridruži EU, s obzirom na predlog budžeta Evropske komisije na osnovu kojeg nema naznaka da bi druge zemlje mogle da postanu članice EU do 2027. godine, Vučić je kazao da je Srbija “već 18 godina na putu ka EU” i da se “zbog toga ljudi, s vremena na vreme osećaju iscrpljeno”, ali je dodao da “nema boljeg rešenja”.

“Pre svega, mislim da nam niko nikada nije garantovao da ćemo biti deo Evropske unije 2025”, rekao je Vučić.

Na podsećanje novinara da je pre dve godine za Juronjuz rekao da je Srbija umorna od čekanja na pristupanje Evropskoj uniji, Vučić je rekao da je tokom protekle dve godine ponovo u Srbiji zabeležen pad “popularnosti” kada je u pitanju EU.

“Ipak, mi i dalje imamo većinu stanovništva na našoj strani. Ljudi nisu više ushićeni oko toga, ali, govoreći racionalno, oni jesu za naš put ka EU”, izjavio je Vučić.

Govoreći o postavljanju uslova za članstvo, istakao je da je uglavnom u pitanju dogovor o Kosovu i “rešenje problema sa Prištinom”, a zatim i sve ostalo uključujući vladavinu prava.”Mi smo na putu ka EU od 2000. Već je prošlo 18 godina i zbog toga se ljudi, s vremena na vreme, osećaju iscrpljeno. Ipak, nema boljih rešenja. Uradićemo naš posao. I uložićemo velike napore u pokušaju da pronadjemo rešenje za krizu s Kosovom”, rekao je predsednik Srbije.

Upitan za komentar o prošlonedeljnom dogadjaju kada su karatisti iz Prištine vraćeni s administrativnog prelaza prema centralnoj Srbiji zbog čega nisu mogli da učestvuju na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, Vučić je rekao da im je bilo dopušteno da udju, ali bez zastave Kosova jer Kosovo nije država.

“Postupili smo na ispravan način. Dopustili smo im da udju, ali bez državnih zastava Kosova. Jer za nas oni nisu država. Ali i ne samo za nas”, rekao je Vučić.

Dodao je da je dogovor bio da karatisti s Kosova dodju bez zastava i da neće biti ni zastava Srbije, ni drugih zemalja, ali da to nisu prihvatili jer su, kako je rekao, “želeli za budu zabranjeni”.

Na komentar novinara Juronjuza da to deluje kao ista provokacija kao dodjadjaj iz 2017. kada je Srbija poslala voz ka Kosovu s velikom srpskom zastavom i natpisom “Kosovo je Srbija”, Vučić je rekao da nema medjusobnih provokacija.

“Vidite, kada nam kažete da je Kosovo nezavisna država, da li je to velika provokacija prema Srbiji? (…) Poštujemo činjenicu da oni misle drugačije od nas kada je u pitanju pravni status Kosova. I to je razlika. I da li zaista i dalje mislite da je provokacija to što je neko napisao da je ‘Kosovo Srbija’. Ja mislim da je Kosovo Srbija. Da li provociram? Da li ćete da me uhapsite? Da me ubijete? Ako je to velika provokacija. Istovremeno, veoma sam spreman da govorim o kompromisu i da učinim što više ustupaka. Ali bez poniženja srpskog naroda. I bez podrivanja srpskih interesa”, rekao je Vučić.

Na pitanje zbog čega Srbija kao kandidat za članstvo u EU nije uvela ekonomske sankcije Rusiji, predsednik Srbije je rekao da je Rusija, uz Kinu, država koja podržava Srbiju u Savetu bezbednosti Ujedninjenih nacija (SB UN) kada se govori o teritorijalom integritetu Srbije.

“Da li možete da zamislite da mi zvedemo sankcije Rusiji? Rusija je jedina zemlja, uz Kinu, koja nas podržava u SB UN kada govorimo o teritorijalnom integritetu Srbije. Šta očekujete od nas? Da odsečemo obe noge?”, upitao je Vučić.

Na konstataciju novinara da je Njujork tajms nedavno naveo da se Srbija približava autokratiji, a da ga je časopis Forin afers označio za najomiljenijeg autokratu Evrope, Vučić je rekao da to nisu komentari tih novina, već izjave Srba, njegovih političkih protivnika, koji su pisali te članke.

Upitan da li će Srbija moći da uspuni Kriterijume iz Kopenhagena (za članstvo u EU), Vučić je izrazio uverenje da će srpske vlasti biti “veoma spremne na razgovor o svim problemima koje osećaju ljudi”.

Vučić je rekao da se u Srbiji nisu i neće dogoditi “užasavajući napadi i ubistva” kao u Slovačkoj, na Malti i nedavno u Crnoj Gori.

“Ipak, takodje sam uveren da moramo nešto da učinimo jer jedan deo našeg medijskog i gradjanskog društva iz nekih razloga nije zadovoljan. I ja sam veoma spreman da ih saslušam i da vidim šta možemo da učinimo u cilju prevazilaženja tih različitih stavova… i da pronadjemo najbolja rešenja za sve. Ali molim Vas kupite sutrašnje novine i recite mi, da li nekoga napadaju više nego mene”, kazao je Vučić.

Samit Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana o perspektivama evropske integracije zemalja tog regiona na kome učestvuju i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i visoka predstavnica Federika Mogerini biće održan ; sutra u Sofiji.

 

(Beta)