BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da od posete Turskoj i Rusiji očekuje dalje poboljšanje, pre svega ekonomske saradnje.

“Mislim da građane Srbije kada se sastajete sa nekim od lidera to ne zanima, oni čekaju da vide rezultate u svom novčaniku”, rekao je novinarima povodom predstojeće poseti Ankari i Moskvi.

Podsetio je na rezultate saradnje sa Turskom u fabrikama “od Vladičinog Hana do Krupnja”, te najavio da će uskoro u Malom Zvorniku, posle četiri decenije biti otvorena nova fabrika sa oko 300 zaposlenih. Rezultat saradnje sa Turskom, kako je dodao, je i izvoz goveđeg mesa, koja je dovela do povećanja cene tog mesta za do 23 odsto, čime su proizvođači zadovoljni.

Ta saradnja otvara nove mogućnosti, konstatovao je Vučić dodajući da će ekonomska saradnja biti sigurno jedna od glavnih tema u razgovoru sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, ali i da će se razgovarati i o ključnim političkim temama.

Istakao je da postoji mnogo zajedničkih tema sa Turskom od regionalnih do političkih, te je podvukao da su Turci broj 1 nacija u turizmu.
“Želimo da se broj turskih turista dalje poveća. Turci su prekosčili sve nacije u protekle dve godine i postali su broj jedna po broju dolaska turista u našoj zemlji”, objasnio je Vučić.
U Moskvi će, dodao je, imati čast da na poziv predsednika Putina, a ime Srbije prisustvuje Paradi pobede.

“Moda je u svetu da se govori o okončanju Prvog i Drugog svetskog rata. Ovde se govori o velikoj pobedi nad fašizmom, a u Rusiji o otadžbinskoj pobedi. To je ogromna i velika pobeda i za srpski narod, koji je jedan od najviše stradalih naroda u svetu. Onoliko koliko smo mogli svojim malim snagama, ali ne tako beznačajnim u smislu borbenosti i naših proporcija, doprineli smo pobedi najveće počasti sveta”, naglasio je on dodajući da je na to posebno ponosan.
Rekao je da će pre prisustva Paradi imati razgovor sa predsednikom Putinom o bilateralnoj saradnji.

Naveo je da su brojke vrlo dobre, da je trgovinska razmena posle masivnog pada rublje ponovo drastično porasta, te da očekuje da će se tako nastaviti i u budućnosti.
“Očekujem da ćemo razgovarati i o svim drugim važnim političkim i regionalnim temama. Nisam sagovornik za svetske teme. Putin o svetskim temama može da razgovara sa Merkelovom, Trampom i drugima, ja sam mali čovek kojeg interesuju Srbija i region. Ja da se mešam u svetska pitanja niti umem, niti mogu, niti sam zainteresovan. Imali smo ranije lidere koji su hteli svima u svetu da se bave, a ja želim da se bavim našom zemljom i da budemo što uspešniji”, naglasio je on.

Dodao je da svi ti razgovori donose nove poslove i podsetio da je april završen sa suficitom u kasi, iako je bio predviđen deficit, i to bez ijedne jednokratne uplate javnih preduzeća, što znači da je kasa u odličnom stanju.