BEOGRAD – Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izrazio je zabrinutost zbog uznemirujućeg broja incidenata protiv pripadnika srpske zajednice na Kosovu, rekavši da su oni neprihvatljivi.

Delavi je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao da je o tome bilo reči i na današnjem sastanku s premijerom Kosova Ramušem Haradinajem.

“Jasno je i da policija reaguje, to je dobro, ali mislim da reakcija treba da se poboljša i da policija treba da radi više na prevenciji, nego što se bavi time samo onda kada se incident desi”, kazao je Delavi.

Američki ambasador je rekao da je Kosovo multietničko društvo i da bi svi trebalo da daju svoj doprinos za život u miru s komšijama.

Pozvao je gradjane da ne dozvole da ih retorika sa strane navede na negativno i kriminalno ponašanje.

“To je na štetu Kosova i na štetu budućnosti svakog gradjanina ove zemlje. Moram da kažem da tvrdnje kao što su ‘organizovani teror’ ili ‘upadi na sever’ služe samo porastu tenzija izmedju zajednica i stvaraju veću nesigurnost za sve”, kazao je Delavi.

Navodeći da sve strane, uključujući i medije, moraju da vode računa o tome šta pišu, da uzmu u obzir posledice pisanja i da učine napore za bezbednost i sigurnost na Kosovu, Delavi je istakao da sve zajednice na Kosovu treba da rade na pomirenju i na boljoj budućnosti za sve gradjane.

Vlada Kosova zabrinuta je i osudjuje nedavne medjuetnički motivisane incidente koji negativno utiču na odnose medju zajednicama, saopštila je Vlada Kosova i pozvala gradjane da saradjuju sa organima reda ako imaju informacije o tim incidentima.

“Vlada Kosova zahteva od nadležnih organa da što pre rasvetle razloge i motive tih slučajeva i da se njihovi počinioci privedu pravdi. Takvi slučajevi ometaju napore institucija za izgradnju demokratskog i inkluzivnog društva”, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: Beta