BEOGRAD – Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da se nada da će svetska cena nafte u narednom periodu pasti što bi moglo da dovode do pojeftinjenja goriva u Srbiji i dodao da ukoliko do toga ne dodje postoji mogućnost da i vlada preduzme odredjene mere.

Cene goriva u poslednjih mesec dana u Srbiji su porasle za 4,8 odsto, dok je dizel poskupeo za 6,2 odsto usled poskupljenja sirove nafte.

Nezadovoljni potrošači su usled poskupljenja najavili proteste za 8. jun.

“Pratićemo kako će se te cene u narednom periodu razvijati sa nadom da će doći do pada cene sirove nafte i cene derivata, ukoliko do toga ne dodje mi ćemo na nivou vlade videti koje mere imamo na raspolaganju, pri čemu moramo da imamo na umu da imamo tržišno formulisanje tih cena i da tržište diktira same uslove”, kazao je Antić za televiziju Prva.

Govoreći o izgradnji gasovoda TANAP, Antić je kazao da to menja mapu Jugoistočne Evrope, jer Turska postaje “ozbiljno gasno čvorište”.

Komentarišući poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da 12. juna u Turskoj prisustvuje otvaranju tog gasovoda, Antić je kazao da je dokaz dobrih odnosa dve zemlje i odgovorne energetske politike.

“Činjenica da je predsednik pozvan govori o tome da Srbija vodi jednu odgovornu energetsku politiku i da je Srbija poslala značajne signale da razume energetsku poziciju Turske i da će tu poziciju koristiti u smislu snabdevanja”, rekao je Antić.

 

Izvor: Beta