Naslovna PLANETA Argentina zvanično otkazala utakmicu u Jerusalimu

Argentina zvanično otkazala utakmicu u Jerusalimu

JERUSALIM – Fudbalski savez Argentine danas je zvanično objavio da se iz bezbednosnih razloga otkazuje prijateljska utakmica te zemlje protiv Izraela u Jerusalimu.”Na nesreću, ne možemo doći u Izrael u trenutnoj situaciji”, rekao je predsednik Saveza Klaudio Tapija na konferenciji za novinare u Barseloni, gde argentinska reprezentacija trenira pred početak Svetskog prvenstva u Rusiji.

On je dodao da taj potez nije uperen protiv Izraela i jevrejske zajednice, izrazivši nadu da će “svako shvatiti tu odluku kao doprinos miru”.

“Poslednja 72 sata su nas dovela do odluke da ne putujemo”, rekao je Tapija, istakavši da je njegova primarna odgovornost da se brine za zdravlje i bezbednost tima i izvinio se Izraelcima koji su kupili karte za subotnju utakmicu, preneli su izraelski mediji.

Dodao je takodje da je Argentina ostavila otvorenom mogućnost da igra s Izraelom u budućnosti, bilo u jevrejskoj državi ili negde drugde.

Portparol državnog tima je rekao za Frans pres da je Argentina želela da brzo zaboravi diplomatasku kontroverzu izazvanu otkazivanjem planiranog meča protiv Izraela, da se koncentriše na pripreme za Svetsko prvenstvo, koje počinje 14. juna.

Utakmici u Jerusalimu, za koju su karte rasprodate, oštro su se usprotivili Palestinci.

Propalestinski aktivsti održali su demonstracije u utorak ispred sportskog kompleksa gde su se pripremali Argentinac Lionel Mesi i ostali fudbaleri.

Neki su mahali dresovima argentinske reprezentacije umrljanim crvenom bojom.

Izrael se usprotivio odluci o otkazivanju, dok su to palestinski islamski ekstremitčki Hamas i Palestinska uprava pozdravili.

Izraelski fudbalski savez je najavio da će se žaliti Fifi, optuživši palestinski savez da je izvršio pritisak na argentinske igrače da otkažu meč.

Potpredsednik saveza Rotem Kamer optužio je palestinski FS za fudbalski teror, jer je predsednik Džibril Radžub pozvao na proteste protiv Argentine pred utakmicu.

Kamer je rekao da se to smatra prelaskom crvene linije.

Prvobitno je bilo planirano da se utakmica održi u Haifi, ali je posle odlučeno da se igra u Jerusalimu u čijem istočnom delu Palestinci nameravaju da osnuju sedište svoje buduće države.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je danas da nakon odluke Argentine o otkazivanju “postoji mogućnost da bude pritiska da se otkažu drugi dogadjaji iz raznih oblasti”.

On nije posebno pomenuo takmičenje za pesmu Evrovizije, ali su neki drugi izraelski zvaničnici nagovestili da se ono neće sledeće godine održati u Jerusalimu uprkos ovogodišnjoj pobedi Izraela, preneli su izraelski mediji.

Izraelski ambasador u Buenos Ajresu Ilan Stulman izrazio je žaljenje zbog otkazivanja utakmice, rekavši da je glavni razlog bio strah argentinskih igrača, a da je “Izrael potpuno bezbedan”.

Izraelska ministarka sporta Miri Regev navela je da su pretnje argentinskim fudbalerima bile razlog za iznenadno otkazivanje prijateljske utakmice pred Svetsko prvenstvo, preneo je AP.

 

Izvor: Beta-AP /Foto: Getty

Exit mobile version